Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad uždirbsime daugiau, kai produktyviau dirbsime ir atsisakysime šešėlio. Ekonomistas Romas Lazutka aiškina, kad uždirbti lietuviams daugiau trukdo mažas ekonomikos konkurencingumas ir įmonių savininkų bei akcininkų godumas.

„Išsivystymo ir technologijos lygis yra toks, kad mes kol kas negebame sukurti daug brangių prekių ir paslaugų. Kitas veiksnys yra kaip tas produktas virsta pajamomis ir kaip jos paskirstomos šalies viduje. Lietuvoje darbo užmokestis sudaro pajamose maža dalį – tą galimą paaiškinti dviem veiksniais. Tai, kad Lietuvoje yra gana didelis nedarbas ir tai yra didelis spaudimas nedidinti algų. Antras veiksnys – derybos dėl algų yra individualios. <…> Tai reiškia, kad darbas pas mus menkai organizuotas ir tos derybos dėl atlyginimo pas mus nevyksta kaip lygių partnerių (tarp darbdavių ir darbuotojų)”, - Žinių radijui teigė R. Lazutka.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas mano, kad lietuviams uždirbti daugiau trukdo ne tik šešėlis, bet ir per mažos investicijos į tarptautinę produktų ir prekių rinkodarą bei inovacijas. Pasak jo, savų prekės ženklų neturėjimas verčia pigiai parduoti tik darbo jėgą.

Sigitas Besagirskas
„Aš matyčiau dvi pagrindines priežastis, kodėl uždirbame mažiau. Pirmoji, kad neturime savo prekės ženklų – negalime sukurti didesnės pridėtinės vertės, o esame kaip šalis išnaudojama kaip darbo jėgos šaltinis. Europinio lygio prekių ženklą turime tik vieną – tai „Vici” ar keletoje kaimyninių šalių žinoma „Maxima”.<…> Tą reikėtų labai vystyti. Teko būti ne vienoje bendrovėje ir Olandijoje, ir Danijoje, kur dirba keletas dešimčių žmonių, o (bendrovės) generuoja milijardines apyvartas tik todėl, kad turi savo prekės ženklus, o visą kitą veiklą paveda daryti trečiosioms šalims.<…>

Kita problema – per mažai investuojama į inovacijas. Yra labai daug deklaruojama, kad daroma inovacijoms, tačiau daug struktūrinių lėšų skiriama tuštiems plepalams. Tas šiek tiek kelia nerimą”, - nurodo S.Besagirskas.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis darbo užmokestis atskaičius mokesčius siekia 1673 Lt. Tai yra vos keliomis dešimtimis litų daugiau nei prieš metus.