„Netgi Slovakija grįžta prie progresinių mokesčių sistemos. Lietuvoje, dėl to, kad mes neturime progresinės mokesčių sistemos, socialinė atskirtis pasiekė katastrofinius dydžius“, - žurnalistams sakė Lietuvos socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius.

Tačiau jis vėliau per vykusį Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Verslo forumą pridūrė, kad greitų reformų Lietuvoje niekas neplanuoja.

„Noriu pasakyti, kad niekas jokios staigios mokesčių reformos nesiruošia daryti bent jau mūsų partijoje, nes turi būti stabilumas, pastovumas ir, jeigu bus kalbama apie mokesčių reformą, ji turi būti sisteminė. Po didelių diskusijų, debatų ir matymų tam tikrų nuomonių“, - svarstė A. Butkevičius.

Liberalų ir centro sąjungos atsakingasis sekretorius Raimundas Palaitis sakė A. Butkevičiaus nesupratęs – ar socialdemokratai už stabilumą, ar už progresinius mokesčius.

„Tęstinumas turi būti, mes jį ne tik deklaruokime, mes jo ir siekime, kad jis būtų. Štai Algirdas Butkevičius pasakė, kad mokesčių reformos nedarys, štai čia jau tęstinumas, aš supratau, kad progresinių mokesčių nebus“, - teigė R. Palaitis.

Prieš progresinius mokesčius pasisakė ir LPK prezidentas Robertas Dargis.

„Mes pabandėme paskaičiuoti, kiek siūlomas modelis progresinio darbo apmokestinimo paliestų darbo žmonių, tai nuo visų dirbančiųjų gavome 17 proc. Manome, kad ta pinigų suma, kurią mes gautume apmokestinę daugiau šituos žmones tikrai ženklaus pokyčio mūsų biudžetui nepadarytų, o mes manome, kad tai būtų kaip ir nuobauda už profesionalumą, už norėjimą uždirbti daugiau ir būti geresniu ir manome, kad tikrai nepalaikysime šito siūlymo“, - dėstė R. Dargis.

Šiuo metu pajamų mokesčio tarifas yra 15 proc., tačiau yra taikomas neapmokestinamas pajamų dydis, kuris yra didesnis mažas pajamas gaunantiems ir vaikus auginantiems asmenims.

Šių metų gegužę Seimo Biudžeto ir finansų komitetas atmetė pasiūlymą keisti Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymą taip, kad Lietuvoje būtų įteisinti progresiniai mokesčiai. Dauguma komiteto narių pasisakė už tai, kad progresiniai mokesčiai yra politinis sprendimas ir jo turėtų imtis naujasis Seimas ir Vyriausybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)