„Iš esmės manau, kad krizė dar nesibaigė. Dabar ji įpusėjusi, ir mums dar yra ką nuveikti, tačiau judame teisinga linkme, o tai labai svarbu. Turėtume įgauti daugiau pasitikėjimo ir tikėti euru“, - sakė Zhu Minas per Pasaulio ekonomikos forumo renginį Kinijoje.

Europos skolų krizė drebina regioną jau daugiau nei trejus metus, o dauguma investuotojų mano, kad dėl nesugebėjimo įveikti krizę ir užtikrinti atsigavimo procesą euro zonos ekonomika šiemet nugrims į recesiją.

Zhu Mino nuomone, antra recesija per trejus metus akivaizdžiai nieko gero nežada pasaulio ekonomikai.

„Mes turėtume deramai įvertinti neigiamus Europos krizės padarinius visam pasauliui. Tai labai svarbu, - sakė TVF atstovas. - Europos krizės gilėjimo mastas turi didelį poveikį pasaulio ekonomikai. Pagal TVF augimo modelius, jeigu euro zonos krizė pagilėtų, ekonominis aktyvumas Jungtinėse Valstijose ir Japonijoje smuktų 1,5-2,0 proc., o Kinijoje - apie 1 proc.

Poveikis Azijos prekybai taip pat gali būti labai skaudus, nes Europa nuperka maždaug vieną trečdalį regiono eksporto.

„Kai augimas euro zonoje krenta iki nulio, tuomet ir eksportas šiame regione krenta iki nulio", - pastebėjo Zhu Minas.

Azijos ekonomikos jau pajuto sumažėjusios paklausos Europoje padarinius, regiono vyriausybės priverstos didinti investicijas ir kitas išlaidas siekdamos paskatinti vidaus paklausą ir taip kompensuoti paklausos užsienyje nuosmukį.

TVF atstovas pabrėžė, kad dabar labai svarbu tikėti Europos pajėgumu išspręsti savo problemas, ir paragino likusį pasaulį paremti pastangas, kurių imamasi norint sugrąžinti ekonomikos augimą.

Be to, jis sakė, kad TVF remia Europos centrinio banko (ECB) planuojamas priemones, skirtas skatinti euro zonos ekonomikos stabilumą.

Praėjusią savaitę ECB vadovas Mario Draghi atskleidė detales dėl naujojo obligacijų išpirkimo plano, skirto palengvinti euro zonos skolų krizę. Pasak M. Draghi, naujoji schema suteiks „visiškai veiksmingą apsaugą", o euras yra „nepanaikinamas". Įsigytų obligacijų terminai sieks 1-3 metus, o obligacijų įsigijimo mastas nebus ribojamas.

ECB siekia sumažinti skolų slegiamų euro zonos valstybių skolinimosi kainas supirkdama jų obligacijas.

„ECB sprendimas yra labai svarbus ir mes visiškai jį palaikome. Šiuo metu labai svarbu palengvinti rinkose įtampą dėl likvidumo", - sakė Zhu Minas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)