Asmens medicininė knygelė yra privaloma visiems dirbti norintiems asmenims. Tačiau ne visiems darbdaviams jos užtenka. Norėdami apsisaugoti nuo galimų nemalonumų darbe kai kurios įmonės būsimus darbuotojus prašo pasidaryti ir narkotikų testą.

Gali būti nurodyta įmonės taisyklėse

Personalo paieškos ir atrankos įmonės „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė pasakojo, kad ar teks atlikti narkotikų testą priklauso nuo vietos, kurioje dirbti norima: „Pavyzdžiui, jei dirbti siūloma Vilniaus oro uoste, tai greičiausiai tokio testo reikės. Viskas priklauso nuo darbo atsakomybės“.

Pasak pašnekovės šis reikalavimas gali būti nustatytas įmonės vidaus taisyklėse ir tuomet testą pasidaryti prašoma visų darbuotojų, neatsižvelgiant į darbo pobūdį.

„Mums tai nėra įprasta, vos ne įžeidimas. Bet tai priklauso nuo darbo vietos, atsakomybės. Toks testas yra normalus ir nereikėtų gąsdintis“, - patarė specialistė.

Rita Karavaitienė
Paklausta, ar narkotikų testo idėja nėra atkeliavusi iš užsienio valstybių, R, Karavaitienė teigė, kad užsienyje taip pat ne visos įmonės naudoja šią praktiką – viskas priklauso nuo įmonės vidaus politikos: „Gal įmonė turėjo blogos patirties, buvo atvejų, kad kažkas „prisidirbo“, įmonė turėjo nuostolių. Tuomet įrašomas toks reikalavimas ir jo vėliau laikomasi“.

Poreikis – tik alkoholio testui

Tuo metu Neringa Sabeckienė, vadovaujanti įmonei „Personalo sprendimai“, įsitikinusi, kad narkotikų testų tradicija būsimiems darbuotojams atkeliavusi iš užsienio.

„Kiek žinau, Lietuvoje tai dar labai mažai kas taiko. Kiek mes dirbame su įmonėmis ir jų vadovais, narkotikų testas – labai retas atvejis“, - kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, užsienio kapitalo įmonės į Lietuvą atkeliauja su savo darbo praktika, todėl kartais ir prašo Lietuvoje nepopuliarių narkotikų testų darbuotojams.

„Kol kas narkotikų testų poreikio nėra. Tačiau dėl alkoholio yra. Ypatingai transporto įmonėse jis naudojamas ir veikia“, - teigė N. Sabeckienė.

Testų nereikia – viską lemia rekomendacijos

Šiauliuose įsikūrusios įmonės „Personalo valdymo sistemos“ direktorė Sonata Jasėnaitė teigė, kad su užsienio kapitalo įmonėmis dirba nuolat, tačiau apie prašymą būsimiems darbuotojams atlikti narkotikų testą, negirdėjo.

„Dirbame Šiaurės Lietuvoje su daug užsienio kapitalo įmonių – švedų, norvegų, anglų, tačiau niekada apie tai net nebuvo kalbų. Turime personalo vadovų klubą, kur suvažiuoja didelių užsienio įmonių vadovai, tačiau net užuominų neteko girdėti apie tokius testus“, - teigė įdarbinimo specialistė.

Pasak jos, vienintelis kriterijus, kuriuo itin remiasi darbdaviai, priimdami naujus darbuotojus – rekomendacijos ir išsilavinimo patvirtinimas.

Su reikalavimu darbuotojams pasidaryti narkotikų testą nebuvo susidūrusi ir Kaune veikiančios „Personalo valdymo inovacijos“ direktorė Lina Čirvinskaitė.

„Neteko girdėti. Nei dėl narkotikų, nei dėl alkoholio testų prašymo. Kol kas įdarbinant žmogų, svarbiausia yra prieš tai buvusios darbovietės atsiliepimai“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)