"Turininga diskusija ESM tema liko šešėlyje dėl labai paprasto, emocingo ir klaidingo klausimo: kodėl gana neturtinga, palyginus su kitomis euro zonos šalimis, Estija turi mokėti už kitų turtingesnių, ne pagal išgales gyvenančių šalių silpną biudžetinę drausmę", - kalbėjo prezidentas per parlamento rudens sesijos atidarymą.

Jis paragino žmones paklausti pačių savęs, ar Estijos narystė euro zonoje naudinga, ar žalinga, ar vieningoji Europos Sąjunga atitinka Estijos nacionalinius ir valstybinius interesus.

Jo nuomone, Estijai naudinga būti euro zonos nare ir joje išlikti.

"Naudinga jau vien dėl to, kad atkurtas užsienio investuotojų pasitikėjimas, išnyko devalvavimo grėsmė - jei taip įvyktų, didelė dalis žmonių netektų savo būsto", - kalbėjo T.H.Ilvesas.

"Jei mūsų partneriai bankrutuos, mes negalėsime parduoti savo prekių ir paslaugų; jeigu mes negalėsime pardavinėti, nebus prasmės jas gaminti; jeigu nebus prasmės gaminti, nebus ir darbo", - aiškino jis.

Tuo tarpu 40 kultūros veikėjų kreipėsi į prezidentą, prašydami nepatvirtinti įstatymo dėl jungimosi prie ESM sutarties ir pateikti šį klausimą referendumui.

"Aš nenoriu būti tylus nusikaltimo bendrininkas. Net jeigu negali sustabdyti žudikų, turi pamėginti. Tai etiška, moralu, tokia kiekvieno piliečio pareiga", - sakė laikraščiui "Ohtuleht" vienas kreipimosi iniciatorių - rašytojas Svenas Kivisildnikas. Kreipimasis įteiktas prezidento kanceliarijai šį pirmadienį.

Beje, jis gana skeptiškai kalbėjo apie šios akcijos galimybes.

"Lenkų raiteliai nieko negalėjo padaryti prieš vokiečių tankus - jėgos buvo nelygios; ir mes neprilygstame, - sakė jis. - Bet mes nesame avių banda, daugelis galvojame galva".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)