Šiemet mokslo metų pradžią žyminti rugsėjo 1-osios šventė kai kuriose mokslo įstaigose savo vardo nepateisins ir bus švenčiame tik po poros dienų – pirmadienį, rugsėjo 3-iąją dieną. Visgi, dar 2007 m. priimtas draudimas parduotuvėse rugsėjo 1 d. prekiauti alkoholiniais gėrimais šeštadienį galios, todėl norintys šių prekių įsigyti tai turi daryti iš anksto arba ieškoti laisvo stalelio kavinėje ar bare. Pasak DELFI kalbintų verslininkų, dėl to didelio klientų dėmesio tądien jie nesitiki. Nors žmonės iš tiesų linkę švęsti pirmąją rudens dieną, pasak jų, nusprendusių tai daryti namuose jokie draudimai nesustabdys – jie alkoholinių gėrimų įsigys ankstesnėmis dienomis.

Klientų daugiau tik dėl šventės

Dauguma Vilniuje ir Kaune kavines bei barus įkūrusių DELFI kalbintų verslininkų sakė, kad klientų pagausėjimą pirmąją rudens dieną pajusti galima: jei ne padidėjusiu užsukančių žmonių skaičiumi, tai bent jau gatvėse žvalgantis į kitas viešojo maitinimo įstaigas. Visgi, tai labiau jaučiama kavinėse, o ne baruose. „Mums tai yra eilinė diena, o kavinėms, esančioms Laisvės alėjoje, kurios maitina žmones, turi kėdutes, yra prie praėjimo į pagrindinę miesto gatvę, tai yra tai yra didesnė verslo diena. Žmonės po šventės ateina pavalgyti, atsigerti, vieni į kitus pažiūrėti. Juk merginos puošiasi, daro šukuosenas , visi nori pasirodyti“, - kalbėjo „Irish pub fortas“ savininkas Kazimieras Čeponis.

Jam pritarė ir Kaune esančio „Bo baras“ vadovė Virgita Kuprėnienė – ji sakė, kad didelį klientų skaičių bare lemia būtent jo vieta mieste, o ne valdžios įvesti draudimai. „Kadangi mes esame įsikūrę šalia aukštųjų mokyklų, bet kokiu atveju tądien pas mus visada klientų daugiau, todėl šios šventės visada laukiame. - sakė ji. - Tikrai esame į studentus orientuotas baras, tas rugsėjo visada laukiame su džiaugsmu, nes grįžta studentai ir tų klientų pas mus visada padaugėja.“ Tą sakė ir „Bix“ baro Vilniuje darbuotoja Justė. „Pas mus publika dažniausiai nuolatinė, bet šiaip kiekvienais metais ji rugsėjį plečiasi, nes atvažiuoja naujų žmonių“, - kalbėjo mergina. Su didėjančiu žmonių skaičiumi, o ne draudimu prekiauti alkoholiu parduotuvėse, augantį klientų skaičių sieja ir „Piano man“ baro atstovas Saulius Galdikas: „Pagrindą pas mus sudaro savi žmonės, savi klientai, kiti užsuka tik kartais. Galbūt išaugęs žmonių kiekis susijęs su tuo, kad Vilniuje apskritai daugėja žmonių. O būtent su draudimu alkoholiu prekiauti parduotuvėse, jokių tieisoginių paralelių nematau“.

Tuo metu Klaipėdoje įsikūrę verslininkai į artėjančią šventę žiūri pesimistiškiau nei Vilniuje ar Kaune – didelio klientų antplūdžio bent jau šio miesto baruose nesitikima. „Kavinėse galbūt ir būna daugiau žmonių, tačiau kadangi pas mus yra naktinis baras, kur įleidžia nuo 21 m., tai (šventė – DELFI) didelio kiekio žmonių nepritraukia. Tai vyresni studentai, kurie apskritai yra rimtesni žmonės, ir ne taip rimtai žiūri į pirmąją rugsėjo dieną. - kalbėjo „Mr. Bond“ baro Klaipėdoje vadovas Tadas Beržis. - Neužfiksavau to, kad tądien mieste būtų daug klientų. Klaipėdoje mažai žmonių išeina vakarais“.

Apsiperka iš anksto

Verslininkai sakė, jog draudimas alkoholiu prekiauti parduotuvės jiems didelės naudos neatneša. Norintys vartoti alkoholinius gėrimus namuose ar lauke, šiai dienai pasiruošia iš anksto, o barų ar kavinių lankytojams tokias progas įprasta paminėti viešojo maitinimo įstaigose įprasta. „Man atrodo, tai (išaugęs klientų skaičius – DELFI) tikrai nėra susiję su tuo, jog egzistuoja alkoholinių gėrimų pardavimo draudimas. Tie, kam jis aktualus, paprastai švenčia ne restorane ir yra apsirūpinę iš anksto, todėl pas mus tokių svečių nėra“, - sakė restoranų tinklo „Fortas“ atstovas Kęstutis Markevičius. Jam pritarė ir T. Beržis: „ Iš tikrųjų nesvarbu, žmonės gali ar negali pirkti alkoholio – kas nori švęsti rugsėjo pirmąją, paprasta ar nepaprasta tai diena, tam dažniausiai pasiruošia iš anksto. Taip jau yra – kai uždraudė, visi pradėjo galvoti anksčiau“.

Visgi, apie tai, jog artėjantis šeštadienis nebus eilinis, kartais turi pagalvoti ne tik pirkėjai, bet ir renginių organizatoriai. Pavyzdžiui, savaitgalį vykstančioje „Sostinės dienos 2012” šventėje, Gedimino pr. veiks lauko restoranai, kuriuose bus prekiaujama alumi, tačiau papildomai teks pasirūpinti ir apsauga, kuri neleistų gėrimų išsinešti iš už restorano ribų. „Mes šiais metais ypatingai tai sugriežtinsime dėl rugsėjo 1 d. Bus pastatyta ir papildomos apsaugos, kad niekas negalėtų kažko išsinešti, tuo labiau, kad nebus pardavinėjami tuose lauko restoranuose jokie buteliai, niekas negalės jais prekiauti“, - DELFI sakė „Vilnius festivals“ direktorius Remigijus Merkelys.

Specialiai užsidirbti neketina

Kavinių ir barų savininkai sakė specialiai tądien papildomai užsidirbti neketinantys. Pavyzdžiui, Klaipėdoje esančio „Tako baras“ savininkas Augustinas Jankevičius sakė rugsėjo pirmąją baro apskritai neatsidarysiantis. „Neprekiausime. Galėti tai galime, bet esame tokie žmonės, kurie turi mažų vaikų, jaunimo ir vadovaujasi kitokiais principais. - kalbėjo jis. - Uždarome barą ir einame visi vaikų lydėti į rugsėjo 1-ąją“. A. Jankavičius sakė nežiūrįs į valdžios priimtus sprendimus, nes jam svarbiau jo paties moraliniai įsitikinimai.

Specialiai apie mokslo metų pradžios šventę sakė negalvojantis ir K. Čeponis. „Mūsų baro tikslas nėra parduoti kuo daugiau alkoholio, mūsų specifika - truputį kita. Mes žmonėms parduodame gerą laiką. Suprantate kaip yra – tie žmonės, kurie pirko alkoholį parduotuvėje (...),, jo nusiperka iš vakaro ir taip tik dar labiau pakelia pardavimus. Šis draudimas, mano akimis žiūrint, nuo nieko neapsaugo. - kalbėjo K. Čeponis. - Kad visi ištroškę ir dabar bėgs į barą, nes niekur nebus galima nusipirkti, - nesąmonė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)