Kinija taip pat ilgai laukė prie durų į PPO - ištisus 15 metų. Bet jos prisijungimas prie prekybos organizacijos 2001 metais davė pradžią visam dešimtmečiui, per kurį šalies eksportas išaugo penkis kartus, o ekonomika pakilo iš šeštosios į antrąją vietą pasaulyje.

Priklausoma nuo žaliavų Rusijos ekonomika susiduria su sunkumais: jos prekybos ir investicijų srautai mažesni nei prieš dešimt metų, šaliai bus sunku gauti investicijų tiek, kiek jų turi jos kaimynė Azijoje.

Muitų tarifų barjerai atsieina Rusijos eksportuotojams 1,5 - 2 mlrd. JAV dol. per metus. PPO užtikrina žemus prekybos barjerus ir vienodą režimą visiems dalyviams.

Maskvai teks suderinti savo muitus - vidutiniškai jie turi būti trečdaliu mažesni. Pavyzdžiui, muito mokesčius užsienietiškiems automobiliams būtina sumažinti du kartus iki 2019 metų. Tiek atpigus importui, vartotojams ir bendrovėms liks daugiau pinigų.

Ir nors kai kurie nekonkurencingų sektorių dalyviai gali nuskęsti, žinomiausias pavyzdys - Rusijos automobilių gamintojai, kiti, tokie kaip bankai ir telekomunikacijų bendrovės, bus atviros užsienio investicijoms.

Rusija žinoma kaip šalis, kur viešpatauja klanų kapitalizmas ir biurokratija, o investuotojų teisės suvaržytos. Optimistai tikisi, kad įstojimas į PPO suaktyvins vangius Kremliaus mėginimus vykdyti reformas.

Fondų valdytojas iš "HSBC Global Asset Management" Edas Conroy mano, kad Rusija, kaip ir dauguma kitų naujų PPO narių, pajus spartesnį augimą ir investicijų gausėjimą, jeigu panaikins protekcionistinius barjerus ir pagaliau parodys ištikimybę laisvosios rinkos politikai.

"PPO - tai ne stebuklinga lazdelė, kuria galima mostelėti ir sukurti investicijų rojų, bet kurdami mažiau ribotą pagrindą, jūs automatiškai kuriate galimybes. Laukite ne revoliucijos, o evoliucijos eiti į atviresnę, konkurencingesnę ekonomiką", - sakė E.Conroy, kuris investuoja į Rusiją.

E.Conroy mano, kad pirmiausia iš Rusijos įstojimo į PPO išloš bankų akcijos. Kiti ekspertai, tokie kaip Chrisas Weaferis iš "Trojka Dialog" pataria pirkti kai kurių nekilnojamo turto prekybos bendrovių ir oro bendrovių akcijų, kurios brangs, nes mažės importo muitai.

Pasaulio banko nuomone skaičiavimais, narystė PPO Rusijai atneš 49 mlrd. dolerių per metus, arba daugiau kaip 3 proc. BVP 2010 metų kainomis. Šis rodiklis išaugs iki 162 mlrd. dolerių per metus, jeigu bus atsižvelgiama į ilgalaikę įtaką investiciniam klimatui.

Skirtingos valstybės

Pigios darbo jėgos perteklius užtikrino Kinijos suklestėjimą, kai ji įstojo į PPO. Prekių eksportas augo daugiau nei 20 proc. per metus. Tiesioginių užsienio investicijų padaugėjo penkis kartus per 10 metų, užsienio bendrovėms statant savo gamyklas Kinijoje.

Taip neįvyks Rusijoje. Pirma, jos eksporto didžioji dalis - nafta ir dujos, kurioms netaikomi tarifų barjerai. Antra, "gamybos eksportui" modelis kažin ar prigis Rusijai dėl palyginti aukštos darbo jėgos kainos.

JT prekybos ir plėtotės konferencija taip pat pripažino, kad įstojimas į PPO "gali neturėti didelio tiesioginių užsienio investicijų augimo efekto" Rusijos gamybai.

"Aš manau, 2001 metų Kinijos ir 2012 metų Rusijos negalima lyginti", - sakė PPO generalinis direktorius Pascalis Lamy televizijai "Reuters Insider", pažymėdamas, kad skirtinga šių šalių eksporto struktūra.

Be to, 2001 metais ekonomika išgyveno prekybos pakilimą, kurį palaikė augančios būstų ir paskolų teikimo rinkos. Dabar didelė dalis pasaulio išplėtotos pramonės šalių išgyvena recesiją, o vyriausybės, kaip ir gyventojai, mažina išlaidas. PPO prognozuoja, kad prekyba išaugs šiais metais tik 3,7 proc., tai beveik perpus mažiau nei vidutinis 6 proc. augimas, buvęs tarp 1990 ir 2008 metų.

Tokia situacija smarkiai paveikė net pripažintas valstybės-eksportuotojas. Azijos prekybos perteklius netrukus gali virsti deficitu pirmą kartą daugiau kaip per 10 metų, sako "JP Morgan" analitikai.

"Tai, kas dedasi dėl žaliavų kainų dabar Kinijoje, tikriausiai užtemdys PPO privalumus, - mano Johnas-Paulas Smithas iš "Deutsche Bank". - Tai ypač teisinga, spėjant, kad Kinijoje prasideda struktūrinis, o ne ciklinis sulėtėjimas".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)