Suomijos Europos reikalų ministras Aleksandras Stubbas ketvirtadienį perspėjo dėl to, ką pavadino bandymais pastatyti "Berlyno sieną" ir atskirti Šiaurės Europą nuo prasiskolinusių Pietų.

"Europa beveik 50 metų buvo padalyta tarp Vakarų ir Rytų, ir beprasmiška dalyti ją šiandien į Šiaurę ir Pietus. Mes nenorime naujos Berlyno sienos", - sakė ministras švedų dienraščiui "Dagens Nyheter".

A.Stubbas, kuris tvirtai remia euro zonos vienybę, tokį pareiškimą padarė trys dienos po to, kai nacionalistinės Tikrųjų suomių partijos lyderis Timo Soini pasiūlė padalyti euro zoną į dvi dalis.

Pasak A.Stubbo, jis yra įsitikinęs, kad Graikija liks euro zonoje ir kad Suomija nepraras jokių Atėnams paskolintų pinigų.

"Graikija išmokės savo skolas. Jie dirba dėl ilgalaikio (plano) ir mes tikimės, kad jie vėl atsistos ant kojų", - sakė jis.

ES komisaras sukritikavo Suomijos poziciją dėl euro zonos

Europos Sąjungos (ES) ekonomikos ir pinigų reikalų komisaras Olli Rehnas griežtai sukritikavo Suomijos valdžios atstovus už kuriamą įvaizdį, jog šaliai ne itin rūpi pastangos išsaugoti euro zoną, informuoja YLE. Kalbėdamas per Suomijos ambasadorių susitikimą Helsinkyje O. Rehnas trečiadienį pareiškė, kad Suomija sėkmingai sudarė įvaizdį šalies, kuri abejoja dėl savo vaidmens Europos integracijos procese ir svarsto galimybę pasitraukti iš euro zonos.

Suomis O. Rehnas pažymėjo, kad taip pat sukurtas įvaizdis šalies, kuri menkina galimybes išsaugoti eurą.

"Tačiau jeigu Suomija nori žaisti Europos komandoje, ji turi prisidėti prie pastangų įmušti įvartį, nes Europos komandos tikslas yra išsaugoti eurą, o kartu ir Europos ekonominę bei politinę sėkmę", - kalbėjo O. Rehnas.

Anot jo, rinkos jėgos Niujorke stebėjo Suomiją, kurios valdžios atstovai pakurstė diskusijas dėl euro ateities. Todėl Niujorke prieita išvada, kad kažkuri šalis neilgai trukus pasitrauks iš euro zonos.

"Aš seniai laikausi nuomonės, kad ekonominė ir politinė Europos sėkmė yra ir Suomijos nacionalinis interesas. Kai vyko karas Europoje ar kai jos ekonomika nugrimzdo į recesiją, tai blogai atsiliepė ir Suomijai", - teigė ES komisaras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)