Prie stipraus kainų augimo prisidėjo ir prasidėję musoniniai lietūs Indonezijoje bei sausra Australijoje. Tam įtakos turėjo ir nuogąstavimai dėl to, jog gali pasikartoti daugeliui neturtingų šalių pakenkusi 2007-2008 metų maisto produktų krizė.

Maisto ir žemės ūkio organizacija paprastai neskelbia kas mėnesį maisto produktų kainų indekso, tačiau rinkoje susiklosčiusi sudėtinga situacija paskatino pateikti liepos mėnesio duomenis.

Grūdinių kultūrų kainos išaugo 17 procentų. Dėl ne laiku prasidėjusių lietų nukentėjo cukranendrių derlius daugiausiai cukraus pagaminančioje Brazilijoje, todėl cukrus brango 12 procentų.

Sausra JAV pakenkė kukurūzų derliui – jis bus minimalus – todėl liepą šio produkto kainos išaugo beveik 33 procentais. Ryžių ir pieno produktų kainos nepakito, o štai mėsos kainos dėl kiaulienos perprodukcijos krito 1,7 procento.

„Šiuo metu egzistuoja galimybė, kad susiklostys 2007-2008 metais buvusi situacija“, - įspėja Maisto ir žemės ūkio organizacijos ekonomistas Abdolreza Abbassianas. Tuo laikotarpiu stipriai augusios maisto produktų kainos paskatino neramumus daugelyje šalių nuo Haičio iki Egipto.

A. Abbassiano teigimu, „šį kartą visi tikisi, kad vyriausybės neįves apribojimų maisto produktų eksportui ir bus galima išvengti 2007-2008 metų situacijos pasikartojimo, tačiau šiai politikai pasikartojus, galima tikėtis bet kokios įvykių eigos“.

Labdaros organizacijos „Oxfam“ ekspertų duomenimis, nuo metų pradžios maisto produktų kainų augimas ir sausra sukėlė krizę Sahelio regiono rytinėse ir centrinėse Afrikos šalyse, kurią pajuto daugiau kaip 18 milijonų žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)