Mokestis bus taikomas tiek turintiems DNB banko korteles, tiek turintiems tik sąskaitas bankuose. Tačiau turėję nesusietų su kortelėmis sąskaitų banke nuo mėnesinio mokesčio bus atleisti, jei sąskaitos apyvarta viršys 700 litų per mėnesį. Anksčiau visi turėję sąskaitų banke, kurios buvo nesusietos su kortelėmis, turėjo mokėti po 1 litą per mėnesį, jei juose būdavo pinigų. Nuo spalio, banko klientai po 1 litą turės mokėti už sąskaitas, jei jos yra nenaudojamos.

„Kaip tik daugelis aktyvių DNB banko klientų džiaugsis, kadangi atsisakome mokesčio už sąskaitas, nesusietas su mokėjimo kortelėmis, jei jos yra aktyviai naudojamos, t.y. bendra operacijų suma, nepriklausomai nuo to ar lėšos įeina į sąskaitą, ar išeina sudaro 700 litų. Nuo spalio 1 d. jos bus neapmokestinamos. Iki šiol joms buvo taikomas 1 lito mokestis per mėnesį. Tai gera žinia DNB klientams, - sako banko rinkodaros ir komunikacijos departamento ekspertė Rūta Bložytė-Saghaei. - 1 lito mokestis nuo spalio 1 d. įvedamas tik aktyviai nenaudojamų mokėjimo kortelių sąskaitoms. Dažnai žmogus turi kortelių, kurios tiesiog guli stalčiuose ir yra nenaudojamos. Todėl kviečiame klientus peržiūrėti turimas sąskaitas ir mokėjimo korteles ir tiesiog nuspręsti, kurios reikalingos, o kurių nebereikia.“

Gaunantys lėšų iš „Sodros“ dabar padaliniuose turės mokėti už šių pinigų išsigryninimą po 1 litą, tačiau bankomatuose šias lėšas toliau bus galima išsiimti nemokamai.

Asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vykdomasis direktorius Kęstutis Kupšys sako, jog tokie kainodaros pokyčiai nestebina.

„Bankai toliau žengia tuo pačiu savęs išsilaikymo keliu, jie bando, sumažėjus kreditavimo pajamoms, ieškoti galimybių išsilaikyti iš kitų mokesčių, kuriuos surinks iš gyventojų. Tendencija labai aiški, pakartojami anksčiau daryti bankų veiksmai“, - dėsto K. Kupšys.

Pasak jo, tokie mokesčiai kai kuriose valstybėse yra taikomi, tačiau tenka sutikti iš užsienio atvykstančių žmonių, kuriuos Lietuvos bankų kainodara stebina.

„Iš Jungtinės Karalystės sugrįžę mūsų tautiečiai išplečia akis kai išgirsta apie fiksuotus sąskaitų išlaikymo mokesčius arba pinigų įskaitymo į sąskaitą mokesčius, - pasakoja K. Kupšys. - Deja, tai, kad Lietuvos bankai žengia į vartotojams nepalankią pusę, tiktai padidins vartotojų nepasitenkinimą mūsų bankininkais.“

Primename, jog DELFI skelbė, kad bankas SEB nuo liepos už sąskaitas, kurios nesusietos su debetinėmis kortelėmis, taip pat taiko 1 lito mėnesio mokestį. Norint sumokėti šį mokestį, kai sąskaitoje nėra pinigų, teks sumokėti ir 1 lito įnašo į savo sąskaitą mokestį.

Bankų veiklą tiria

Konkurencijos taryba, atliekanti tyrimą dėl galimų bankų Konkurencijos įstatymo pažeidimų, teigia, jog toks sąskaitų apmokestinimas gali būti ir konkurentų veiksmų stebėjimo rezultatas.

„Mes esame pastebėję šiuos bankų veiksmus, tačiau tai gali būti ir įprastas elgesys rinkoje. Vienas bankas stebi kito banko elgesį ir gali panašiai elgtis. Šiuo metu mes atliekame tyrimą dėl bankų, tačiau smulkiau jo komentuoti negalėčiau, nes jis nėra baigtas“, - sako Konkurencijos tarybos laikinai einanti Komunikacijos skyriaus vedėjos pareigas Rima Kaulėnaitė.

Ji teigia, jog toks bankų elgesys gali būti ir natūralus.

„Neturėdami jokių įrodymų mes negalime nieko teigti. Rinkoje tai įprasta: konkurentas seka konkurentą“, - sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)