Finansų ministrės Ingridos Šimonytės teigimu, esant deficitiniams viešiesiems finansams, valstybės biudžeto išlaidų augimą riboja Fiskalinės drausmės įstatymas. Pagal jame nustatytą taisyklę, palyginti su šiais metais, 2013 metų biudžeto išlaidos negali augti labiau nei 1,9 proc. - apie 350 mln. litų.

"Kitoks išlaidų augimas įmanomas tik tuo atveju, jeigu būtų gerokai didinami mokesčiai, ne tik kompensuojantys didesnį išlaidų augimą, bet ir papildomai sumažinantys deficitą iki 2 proc. BVP. Turint mintyje, kad kitais metais neišvengiamai didėja įmokos į ES biudžetą, išlaidų poreikis skolai administruoti, taip pat reikės skirti nemažai lėšų pirmininkavimui ES, bet koks kai kurių nepaminėtų sričių ar institucijų didesnis finansavimas galimas tik mažesnio finansavimo kitoms sritims ar institucijoms sąskaita", - pabrėžė I.Šimonytė.

Anot ministrės, siekiama, kad kitąmet biudžeto deficitas neviršytų 2 proc. BVP. "Ar tai bus įmanoma padaryti, priklausys nuo pajamų prognozės, kurią gausime atnaujinę makroekonominių rodiklių projekcijas. Bet kuriuo atveju pagal Stabilumo ir augimo paktą turime deficitą sumažinti bent 0,5 proc. BVP, t. y. bent iki 2,5 procento. Tačiau norėdami subalansuoti viešuosius finansus bent per trejus metus, turėtume padaryti daugiau", - įsitikinusi I.Šimonytė.

Valdžioje atsidūrę socialdemokratai žada remtis kitokia biudžeto planavimo ir lėšų panaudojimo strategija. "Bus peržiūrėtos kai kurios programos, dalies jų finansavimo galbūt reikia atsisakyti. Kitaip nei dabar, nebus taikomas biudžeto planavimo principas, kad finansavimas visoms programoms mažinamas vienodu procentu", - pažymėjo Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)