„Tą savaitgalį buvo itin daug poilsiautojų. Beveik visi butai buvo užimti. Šeima turėjo pasikankinti, kol surado naują kambarį“, - pasakojo verslininkė.

Nepageidaujamas ir „žalias“ jaunimas

Pasak Aldonos, istorijų, kai Palangos nuomotojai nepageidauja šeimų su mažais vaikais, kartas nuo karto pavyksta išgirsti. Priežastys būna kelios: vieni bijo, kad triukšmą keliantys vaikai sužadins kitų poilsiautojų nepasitenkinimą. Kiti – nenori, kad dėl mažų vaikų būtų sugadintas kambarių inventorius – lovos, sienos.

Moteris pabrėžė, kad jai yra nesuprantamas elgesys, kai nuomotojai nepageidauja šeimų su kūdikiais, nes šie dažnai būna daug ramesni nei didesnės atžalos.

„Taip pat daugelis nuomotojų saugosi „žalio“ jaunimo. Norisi, kad žmonės galėtų ilsėtis ir patiems norisi išsimiegoti. Savaitgaliais atvykstantis jaunimas pats atvirai pasisako, kad jiems reikia laisvės“, - kalbėjo kambarių nuomotoja.

Telefonu priimti neatsisako

DELFI paskambinus keletui butų nuomotojų Palangoje, versija, kad nuomotojai kratosi mažų vaikų, – nepasitvirtino.

Poilsį „Pas Onutę“ siūlanti moteris teigė, kad kaip tik turi kambarį tinkantį jaunai šeimai su kūdikiu – para kainuos 100 litų. Maloniai priimti porą su vieno mėnesio kūdikiu žadėjo ir vieno kambario buto nuomotoja kurorto centre. Buto kaina parai – 90 litų.

Privačiame name kambarius nuomojantis vyriškis teigė, kad mielai priims šeimyną, tačiau įspėjo, kad gali būti nepatogu su kūdikiu, nes nėra atskirų patogumų – vonios kambario, virtuvės.

Vila „Astoma“ taip pat žadėjo priimti šeimyną rugpjūčio savaitgaliui, tačiau laisvas tik dviejų kambarių butas – 450 litų už parą.

Atsisakyti priimti neturėjo

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba komentuoja, kad butus ir kambarius kurortuose nuomojantiems asmenims galioja tos pačios nuostatos, kaip ir užsiimantiems ilgalaike nuoma.

Pagal Civilinį kodeksą, nuomotojas neturi teisės atsisakyti sudaryti gyvenamosios patalpos nuomos sutartį vien tuo pagrindu, kad nuomininkas ar jo šeimos narė yra nėščia ar turi vaikų.

Nuomotojas ir nuomininkas gali susitarti dėl avanso už paslaugą. Sumokant jį, yra sumokama dalis sutarties kainos. Verslininkui neįvykdžius sutartinių įsipareigojimų, avansas turi būti grąžinamas vartotojui.

Taip pat užsitikrinti, kad atvykus į kurortą gyventojas nebus paliktas be nakvynės, galima susitariant dėl rankpinigių sumokėjimo. Jei dėl sutarties nevykdymo kaltas nuomotojas, jis privalo sumokėti antrajai šaliai dvigubą rankpinigių sumą.

„Praktikoje iš anksto atliktas mokėjimas turi svaresnę reikšmę sutarties sudarymui ir vykdymui. Tačiau teisėtai sudaryta ir galiojanti sutartis turi būti vykdoma nepriklausomai nuo to, ar joje susitarta dėl išankstinio mokėjimo. Vienai šaliai neteisėtai nutraukus sutartį, kita šalis turi teisę reikalauti atlyginti nuostolius“, - teigia vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovai.

Tarnyba vartotojams pataria turėti vartojimo sutarties sudarymo, apmokėjimo įrodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (372)