Nors Lietuvos bendrasis vidaus produktas antrąjį šių metų ketvirtį ūgtelėjo 2,1 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, analitikai atkreipia dėmesį į tai, kad ekonomikai augti nemažai padėjo vidaus vartojimas. Mažmeninė prekyba (išskyrus variklinių transporto priemonių pardavimą) antrąjį 2012 metų ketvirtį realiai ūgtelėjo 4 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tai esą rodo kiek iškreiptą Lietuvos ekonomikos vaizdą.

"Toks vartojimo augimas stebina dėl kelių priežasčių. Visų pirma vidutinis realus atlyginimas jau trejus metus mažėja, o gyventojų indėlių statistika rodo, kad santaupos net didėja - namų ūkių indėlių finansinėse institucijose kiekis 2012 metų birželį buvo veik 1 proc. didesnis nei prieš metus", - teigė DNB banko vyresnysis analitikas Rokas Bancevičius.

Anot jo, ir emigrantų perlaidos Lietuvos ūkiui daro mažesnę įtaką. R.Bancevičius pažymi, kad 2012 metų pirmąjį ketvirtį pervesta mažiausia suma nuo 2010 metų pradžios.

Rokas Bancevičius
R.Bancevičiaus nuomone, prie vartojimo gali prisidėti ir turistai, šiek tiek padidėjusios socialinės išmokos bei vartojimo paskolos. "Vis dėl to mažmeninės prekybos apimties didėjimas esant neigiamam realios perkamosios galios pokyčiui ir vangiai mažėjant nedarbui sufleruoja, kad dalis gyventojų gaunamų pajamų nepatenka į oficialią statistiką", - įsitikinęs analitikas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)