„Jei tik norvegai suprastų lietuvių kalbą ir matytų, kas vyksta jų šalyje“, - tautiečių klestinčiu nelegaliu verslu Bergene stebėjosi DELFI kalbinta lietuvė.

Su šeima Norvegijoje gyvenanti ir dirbanti emigrantė pasakojo, kad susibendravę lietuviai kuria socialinius tinklus, kuriuose vyksta sava tabako ir alkoholio gaminių prekyba. „Yra lietuvių, kurie atvyksta į Bergeną ir žino iš kur ir kaip nusipirkti 20-30 blokų cigarečių. Tai kokio masto čia šešėlinė ekonomika?“, - retoriškai klausė skaitytoja.

Lietuviškos cigaretės beveik tris kartus pigiau

Moteris pasakojo, kad itin aktyviai cigaretėmis ir alkoholiu prekiaujama internetu. „Facebook“ socialiniame tinkle sukurtose Norvegijos lietuvių grupėse nuolat keičiamasi informacija – kam ir kiek kokių lietuviškų gėrimų ar cigarečių reikia. Žinoma, internetine erdve nepasitikintys emigrantai nepiktnaudžiauja – pirkti siūlo tik iki dviejų blokų cigarečių.

Pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose galima rasti skelbimų, kur siūloma litrą „Lithuania Original“ degtinės įsigyti už 300 Norvegijos kronų (140 Lt), butelį „Finlandia“ degtinės – už 330 kr (154 Lt), blokas (10 pakelių) „Winston Blue” cigarečių iš tautiečio rankų kainuos 350 kr (163 Lt).

„Čia beveik visi uždirbinėja iš cigarečių. Nors dauguma lietuvių Norvegijoje turi darbus ir uždirba, jie žino, kad Lietuvoje cigaretės pigiau, todėl širdis neleidžia mokėti norvegiškomis kainomis“, - įžvalgomis dalijosi emigrantė.

Moteris pasakojo, kad blokas cigarečių Norvegijos parduotuvėse kainuoja daug brangiau nei emigrantų siūlomos, atvežtos iš Lietuvos – apie 800-900 kr (apie 375-420 Lt).

DELFI, apsilankius Bergeno lietuvių grupės „Facebook“ puslapyje, greitai galima įsitikinti, koks platus šešėlinės prekybos mastas tarp užsienio lietuvių: „Gal kas turit plonų cigarečių parduot?“, „Gal kam reikia dviejų blokų lietuviško winstono silverio?“, „marlboro auksinio blokas – 400 kr”, „gal kas turit marlboro, duokit žinią“, „skubiai reikalingas brendis. rytoj. nes bratka parlėkė, reikia susėst prie stalo“.

Bergene gyvenanti emigrantė pasakojo, kad prie lietuvių išplėtotos šešėlinės ekonomikos Norvegijoje prisideda ir tolimųjų reisų vairuotojai.

„Jei žino, kas čia brangiausia ir visada turi ko pasiūlyti lietuviams. Kadangi dirbu gamykloje, čia privažiuoja krovininių automobilių vairuotojai ir jau žino, kam ko reikia. Jau ir bendradarbiai žino, kurie vairuotojai, ko turi. Būna, kad net dyzelį kartais siūlo“, - pasakojo pašnekovė.

Daugiausia cigarečių ir alkoholio į Norvegiją plaukia iš Baltijos šalių

Norvegijos muitinės atstovas Alfas Rogebergas teigė, kad šalies pareigūnams masiniai cigarečių ir alkoholio srautai, atkeliaujantys iš Baltijos šalių, yra žinomas reiškinys.

„Kadangi mokesčiai šiems gaminiams Norvegijoje yra vieni aukščiausių Europoje, šalyje yra didžiulio masto kontrabanda šiais produktais. Dauguma cigarečių ir alkoholio atkeliauja iš kaimyninių šalių (Danijos, Švedijos) bei mažomis kainomis pasižyminčių Baltijos šalių, Lenkijos ir Vokietijos“, - teigė norvegas.

Pasak muitinės atstovo, su alkoholio ir cigarečių kontrabanda yra sulaikomi ne tik užsieniečiai, bet ir patys Norvegijos piliečiai. Konkreti informacija apie sulaikytųjų asmenybes nėra renkama, todėl, kiek lietuvių pakliuvo muitinės akiratyje pasakyti, neįmanoma.

Norvegijos muitinės duomenimis, per šių metų pirmą pusmetį buvo sulaikyta 50,464 tūkst. litrų alkoholio. Per šešis mėnesius taip pat konfiskuoti 24,487 tūkst. blokų cigarečių.

Skandinavijos šalies pareigūnas priminė, kad į šalį leidžiama įvežti 1 l alkoholinių gėrimų (22-60 proc. stiprumo), 1,5 l (2,5-22 proc. stiprumo), 2 l alaus (stipresnio nei 2,5 proc.), 200 cigarečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)