Dėl S. Ovshinsky’io ir jo žmonos bendrai įkurtos įmonės buvo atrasti tokie dalykai kaip nanostruktūros, sukurti saulės elementai, skystųjų kristalų ir duomenų išsaugojimo technologijos.

„Mano tėvas gimė Kalvarijoje, didelėje žydų šeimoje, - pasakojimą pradeda 89-metis S. Ovshinsky’is. - Mano senelis turėjo vežimą ir arklių, kuriais veždavo krovinius ir žmones. Kai jam buvo 10 metų, jis buvo pagrobtas ir paverstas rekrutu, tai yra turėjo tarnauti Rusijos kariuomenėje 25-erius metus. Grįžęs jis dirbo arklininku, visa mūsų šeima mylėjo arklius. Mano tėvas atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas 1908 m. Jis dirbo įvairiuose pramoniniuose miestuose ir galiausiai apsistojo Akrone, Ohajo valstijoje. Beje, jis taip pat yra gyvenęs ir Čikagoje, tuomet dar mieste nebuvo jokių sunkvežimių ir jam teko dirbti keturių arklių varomo ekipažo vadeliotoju. Man tėvas yra pasakojęs, kad šis darbas jam labai patiko. JAV mano tėvas buvo darbininku ir kartu padėdavo suvaldyti laukinius arklius, nes, jo manymu, vietos arkliaganiai su jais buvo per žiaurūs. O mano mama gimė Baltarusijoje. Jos šeima buvo ūkininkai ir šeimai jau atvykus į JAV, mano mama mėgdavo dirbti ūkyje.“

S. Ovshinsky’is prisimena, jog tėvai jam yra pasakoję, kad gimtuosius kraštus šeima turėjo palikti dėl to, jog Rusijos imperijoje žydai buvo engiami.

„Tuo metu žydai ūkininkai buvo verčiami išvykti iš Rusijos imperijos. JAV emigrantams sekėsi sunkiai, tačiau prisimenu, jog man paliko įspūdį jų inteligencija ir pasiryžimas, nepaisant visų sunkumų. Aš augau Didžiosios depresijos metais, tačiau iki šiol nesuprantu, kodėl tas laikotarpis taip vadinamas, neprisimenu nieko didaus, ką galima būtų susieti su tuo metu, - pasakoja išradėjas. - Kalbant apie mano jausmus Lietuvai, galiu pasakyti, jog mano kaimynai Akrone yra kilę iš Lietuvos ir jie yra puikūs žmonės. Manau, dabar Lietuva daro viską, kad siektų tobulumo. Deja, siaubu galima pavadinti tai, kas nutiko Lietuvai, kai į neturtingą šalį įsiveržė komunistai. Belieka apgailestauti, jog kiekvienoje šalyje yra degraduojančių ir kitokius žmones persekiojančių asmenų, tai yra baisus kiekvienos šalies nuopuolis.“

Šiuo metu S. Ovshinsky’is yra įregistravęs daugiau nei 400 patentų ir yra parengęs daugiau nei 350 mokslinių darbų.

Mokslu domėjosi nuo vaikystės

„Nuo ankstyvos vaikystės aš domėjausi mokslu, įrenginiais ir įrankiais, o jau būdamas 10 pradėjau konstruoti. Vėliau mokiausi profesinėje mokykloje ir man pasisekė, nes dar būdamas nepilnametis susiradau darbą. Pirmąjį savo išradimą, kuris buvo pritaikytas pramonėje, sukonstravau būdamas jaunesnis nei 25-erių“, - šypsosi S. Ovshinsky.

Jis prisimena, jog jam dar būnant jaunu berniuku, S. Ovshinsky’is turėjo svajonių sukurti technologiją, kuri būtų žmonėms naudinga ir reikalinga.

„Nuo vaikystės mokslas man reiškė labai daug. Nors gyvenau palyginti mažame miestelyje, man nestigo istorijos ar kultūros žinių. Mūsų pramonės miestelyje buvo nedidelė biblioteka, tačiau man buvo leidžiama namo pasiimti skaityti kokias tik norėjau knygas. Galiausiai 1960-aisiais su žmona Iris mes labai mažame pastate įkūrėme Energijos konversijos įmonę (angl. Energy Conversion Company). Niekada nesu pamiršęs fakto, kad mes siekiame kurti tokioms pramonės šakoms, kurios padeda spręsti socialines problemas, kurti darbo vietas ir duoda naudos švietimo sistemai. Net ir būdamas beveik 90 metų nenoriu palikti savo kolegų, bendradarbių ir darbuotojų. Aš didžiuojuosi įkurta įmone ir šios įmonės kultūra“, - pasakoja mokslininkas.

Jis dėsto, kad nepaisant savo amžiaus vis dar yra kupinas idėjų ir minčių, tačiau šiuo metu atsisako kai kurių kelionių planų.

„Tiesa, didele dalimi tai darau dėl savo įsipareigojimų moksliniams tyrimams“, - atvirauja mokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)