Palangos turizmo informacijos centre (TIC) netyla telefono skambučiai – į pajūrį susirengę ar jau atvykę svečiai prašo padėti surasti nakvynės vietą. Buriuojasi prie TIC`o durų daugelis nuo pat ankstyvo ryto – eilutė nutįsta dar neprasidėjus TIC`o darbo laikui. Tokia tendencija, pasak TIC`o direktorės Allos Valužienės, pastebima nuo pirmadienio.

„Kasdien sulaukiame keliasdešimties prašymų rasti nakvynę, tačiau aš jau neskaičiuoju tų, kurie tokios pagalbos teiraujasi telefonu“, – sakė A. Valužienė.

Anot savivaldybės pranešimo, norėdami padėti nakvynės besiteiraujančiam Palangos svečiui, TIC`o darbuotojai kaskart užtrunka maždaug pusvalandį, nes laisvų vietų viešbučiai bei miestiečiai, teikiantys privataus apgyvendinimo paslaugas, gali pasiūlyti nedaug. „Šiuo metu užimta maždaug 95 proc. viešbučių numerių“, – teigė A. Valužienė. Tad kurorto svečiams, užsukusiems pagalbos į TIC`ą, neretai pasiūloma eiti papusryčiauti, išgerti kavos ar tiesiog pasivaikščioti bei grįžti po valandos – tiek laiko gali užtrukti nakvynės paieškos.

Ilgai šiltų orų laukę kurorto verslininkai džiaugiasi – pagaliau saulė į Palangą priviliojo minias poilsiautojų. Pasak kurorto Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovės Giedrės Kvedaravičienės, šiuo metu svečių Palangoje yra daugiau, nei įprastai sulaukiama liepą. Tokią išvadą, pasak asociacijos vadovės, galima daryti ne tik vertinant gerokai išaugusį viešbučių apkrovimą, bet ir pasivaikščiojus po kurorto centrą, J. Basanavičiaus gatvę. „Vakar vakare su dviračiu į ją buvo neįmanoma įvažioti“, – sakė G. Kvedaravičienė.

Norintieji apsistoti privačiame sektoriuje taip pat turi apsišarvuoti kantrybe – laisvų vietų yra, tačiau nedaug. Privataus apgyvendinimo paslaugas teikiančios organizacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė pripažino, jog atšilus orams svečių skaičius kurorte gerokai išaugo. „Juk ir plika akimi matyti, kad mieste gerokai padaugėjo poilsiautojų“, – kalbėjo I. Švanienė.

Iš anksto nerezervavę nakvynės vietų, į Palangą važiuoja ne tik lietuviai – sulaukiama ir užsieniečių. Nemažai svečių į Palangą atvyksta ir iš aplinkinių miestų. Jie praleidžia čia dieną, o vakare važiuoja namo.

Kad vasara įsibėgėjo, pajuto ir miesto tvarkytojai. Pasak UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktoriaus Konstantino Skieraus, iš Palangos kasdien išvežama dvigubai daugiau šiukšlių, nei birželį – maždaug 150 tonų. „Tačiau pastebėjome, kad kurorto kontingentas kultūringas – atvažiavę vidutinio ar vyresnio amžiaus žmonės neteršia viešųjų erdvių, naudojasi šiukšlių dėžėmis“, – sakė K. Skierus.