Šiuo metu „Raganiukės teatras“ Vilniuje ieško kultūros vadybininko, vadovo asistento ir atlikėjo. Prie visų darbo pasiūlymų puikuojasi siūlomas atlyginimas – 800 Lt. Nenorėjusi prisistatyti teatro asistentė teigė, kad atsiliepiančių į skelbimus daug, tačiau rinktis yra mažai iš ko.

Minimalus atlyginimas – tik pirmus mėnesius

„Norinčių turime daug, bet tinkančių – labai mažai. Sunku rasti“, - teigė pašnekovė.

Paklausta, ar visgi darbo pokalbiuose dalyvaujantys asmenys sutinka dirbti už minimalią algą, mergina teigė, kad tai - tik pradinis atlyginimas.

„Paskui žiūrime pagal darbuotojo galimybes, kompetenciją. Visada yra galimybė kopti karjeros laiptais. Skelbimuose minimalią algą nurodome, nes reikia nurodyti sumą. Šiaip tariamės asmeniškai, nes būna, kad žmonės ir po pusę etato dirba“, - kalbėjo teatro atstovė.

Mergina teigė, kad darbu susidomėję asmenys sutinka dirbti už 800 Lt: “Mes norime patikrinti darbuotoją – pirmą antrą mėnesį. Po to, jei žmogus tinkamas, tai galima kalbėti ir dėl didesnio atlygio“.

Regionuose tenka rinktis iš kelių kandidatų

Tinklalapio darbo.lt duomenimis, už minimalų atlyginimą darbuotojų ieško ir „Lietuvos paštas“. 800 Lt atlygis siūlomas 0,6 etato dirbsiančiam pašto viršininkui Sudervėje, laiškininkams Pagiriuose ar Tauragėje.

„Lietuvos pašto“ atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė teigė, kad darbuotojų ieškoma nuolat, o atlyginimo dydis priklauso nuo darbo pobūdžio, etato dydžio. „Pavyzdžiui, visu etatu dirbančio pašto viršininko atlyginimas gali svyruoti nuo 1100 iki 1900 Lt”, - teigė pašnekovė.

Pasak jos, kaimo teritorijose dažniausiai ieškoma dirbti žmonių ne pilnu etatu, nes ten mažesni klientų srautai.

„Nors dažnai tenka ieškoti darbuotojų ne visai darbo dienai, tačiau problemų dėl darbuotojų paieškos neturime. Paprastai regionuose galime rinktis iš kelių kandidatų. Tik retais atvejais pasitaiko, kad į darbo vietą kandidatuoja vienas ar du žmonės“, - komentavo „Lietuvos pašto“ atstovė.

Minimalus atlygis siūlomas ir specialistams

Rita Karavaitienė
CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė sutiko, kad darbo pasiūlymų su minimaliu mėnesiniu atlyginimu yra gana nemažai.

„Tačiau retas darbdavys nurodo tokį atlygį skelbimuose. Dažniausiai darbdaviai vilioja tokiais aspektais – draugiška darbo aplinka, suteikiamos visos darbo priemonės, laiku mokamas atlyginimas, bet tikslios uždarbio sumos nenurodo. Kandidatas apie sumą sužino tik susitikęs su darbdaviu. Tuomet tokiais pasiūlymais susidomi tie, kuriems nėra kitos išeities“, - kalbėjo specialistė.

Pasak jos, jei darbdaviai darbo skelbimuose nurodytų uždarbio dydį, tai nebūtų gaišinamas už minimumą nenorinčių dirbti asmenų darbo laikas.

Darbo rinkos specialistė teigė, kad už minimalų atlyginimą kviečiami dirbti ne tik nekvalifikuoti darbuotojai, bet ir specialistai: „Būna, kad nedidelė įmonė, pavyzdžiui, penkių darbuotojų, ieško specialisto. Reikalauja ir anglų kalbos, ir aukštojo išsilavinimo, ir įvairialypio darbo pobūdžio, o atlyginimas siūlomas 800-1200 Lt. Yra tokių skelbimų, kur reikalaujama daug, o siūloma mažai“.

R. Karavaitienė pastebėjo, kad atlyginimų kėlimui trukdo pasirodančios gąsdinančios žinutės apie naują krizės bangą. „Visa ta informacija kenkia ir pristabdo įmones. Jos neskuba kelti atlyginimų, nenumato plėtros, - teigė pašnekovė. - Bet jei įmonės žvelgia ne tik į šiandieną, bet ir į ateities perspektyvas, tai norėdamos išlikti ir veikti stabiliai, joms teks didinti atlyginimus, kad bent nepabėgtų esantys geri darbuotojai“.

Į kambarinės vietą – 17 kandidatų

„CV Market“ rinkodaros direktorius Baltijos šalims Povilas Kytra teigė, kad jo atstovaujamame darbo skelbimų internetiniame puslapyje daug pasiūlymų dirbti už minimumą nėra.

„Daugiausia ieškoma pagalbinių darbuotojų, kasininkų ar pardavėjų-konsultantų prekybos centruose“, - pastebėjo pašnekovas.

Specialistas pateikė vieną pavyzdį, kur žinomas kosmetikos prekybos tinklas siūlo darbą Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Nors konkrečiai atlyginimas nenurodomas, galima spėti, kad jis pagal darbo pobūdį siekia iki 1000 Lt. Vilniuje į šią darbo vietą internetu jau kandidatavo 81 asmuo, Kaune – 162, Klaipėdoje – 165.

„Tai darbas slenkančiu grafiku, puikiai tinkantis dar besimokančiam jaunimui, kuris gali suderinti studijas su darbu. Todėl ir kandidatų daugiausia – jaunimo“, - pabrėžė P. Kytra.

Kova už darbą su minimaliu atlyginimu matyti ir kituose skelbimuose. Pavyzdžiui, vienam viešbučiui paskelbus, kad ieško kambarinės, sulaukta 17 kandidatų. Į Šiauliuose siūlomą administratoriaus darbą pretenduoja 40 norinčiųjų.

„Tačiau pastebima, kad mažiau kandidatų į tokias darbo vietas yra mažuose miesteliuose ar kur darbai daugiau techniniai“, - kalbėjo darbo rinkos specialistas. Pavyzdžiui, į Širvintose siūlomą apklausų atlikėjo darbą neatsiliepė nei vienas bedarbis.

P. Kytra taip pat pastebėjo, kad darbdaviai skelbimuose vengia nurodyti mažus atlyginimus. „Jie išsigina, kad nenurodyti geriau, nes neva konkurentai pamatys ar esami darbuotojai, tačiau mes pastebime, kad daugiau nenori nurodyti, nes atlyginimas nėra toks patrauklus rinkoje“, - komentavo specialistas.

Darbo skelbimų tinklalapio rinkodaros vadovas paminėjo, kad nekvalifikuotos darbo jėgos trūkumas jau jaučiamas. „Surasti pagalbinį darbuotoją už minimumą sunku. Bet problema yra ta, kad darbdaviai iš nekvalifikuoto darbuotojo gauna labai mažą pridėtinę vertę. Sukuriamas produktas, kurio vertė nėra tokia, kad būtų galima mokėti didesnį atlyginimą“, - svarstė jis.

Darbai, kuriuos siūloma dirbti už 800 Lt:

pardavimų vadybininkas/ė
pardavėjas/a
rūšiuotojas
kasininkas/ė-barmenas/ė
kepėjas/a
virėjo padėjėjas/a
administratorius/ė
apsaugininkas/ė
apdailos meistras/ė
paštininkas
valytojas/a
traktorininkas/ė
indų plovėjas/a
turizmo vadybininkas/ė
kalbų mokytojas/a
atlikėjas/a

Sąrašas parengtas pagal darbo.lt tinklalapio duomenis.

DELFI primena, kad nuo šių metų rugpjūčio 1 d. minimali mėnesinė alga didinama iki 850 Lt. Paskutinį kartą alga buvo keičiama 2008 m., kai ji pakilo 100 Lt. Dar 2005 m. minimalus atlygis buvo 550 Lt, nuo 2006 m. siekė 600 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (453)