Tikimasi, kad per likusius vasaros mėnesius sumos bus keliskart didesnės, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Litą už kiekvieną kurorte praleistą naktį Palangos savivaldybė renka nuo birželio. Mokėti vadinamąjį pagalvės mokestį reikia visiems – ar viešbučiuose, ar privačiuose būstuose apsistojusiems poilsiautojams. Nuo rinkliavos atleidžiami tik vaikai ir gydytis atvykstantys ligoniai.

Pirminiais duomenimis, kurorto biudžetas per birželį pasipildė apie 70 tūkst. litų. Patalpas nuomojantys verslininkai gana mažą sumą linkę pateisinti itin prastais orais. Tačiau, sako, kad surinkti planuotą pusę milijono per metus esą realu.

„Kalbant apie Palangą, neskubėčiau daryti išvadų po pirmo mėnesio. Vienas dalykas, tai yra labai sezoninis kurortas. Nuo poilsiautojų priklauso viso sektoriaus pajamos. Vasaros metu tie skaičiai bus panašūs ir turėtų būti geresni nei birželį“, – prognozavo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Giedrė Kvedaravičienė.

„Orai buvo ypatingai prasti. Jau porą dešimtmečių tokios vasaros nepamename. Bet nuo liepos 20-osios iki kokios rugpjūčio 20-osios, šiuo laikotarpiu, visada būna daug poilsiautojų. Jų bus gausiau nei iki šiol liepą, o apie birželį aš net nekalbu“, – teigė privačių apgyvendinimo paslaugų teikėjų asociacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė.

Birželį surinktas sumas deklaravo apie 500 kurorto juridinių ir fizinių asmenų. Palangos vadovai pripažįsta, kad tai toli gražu ne visi, priimantys poilsiautojus. Tačiau griežtinti kontrolės taip pat nesirengia.

„Tai yra, iš vienos pusės, sąžiningumo mokestis. Aš manau, kad reikia žmogų pripratinti ir pripratinti tą mūsų vietinį verslininką. Jie galiausiai supras, kad šituos pinigus jie įnešė į savivaldybę ir kad šitie pinigai jiems grįš atgal“, – tvirtino Palangos vicemeras Saulius Simė.

Surinktas lėšas kurorto valdžia ketina skirti infrastruktūrai gerinti ir ne vasarą mieste vyksiantiems renginiams organizuoti bei viešinti.

Palanga yra antrasis šalies kurortas po Druskininkų, kuriame galioja pagalvės mokestis.