Tuoktuvės pasirinktoje vietoje jaunavedžiams kainuoja 210 litų, Civilinės metrikacijos skyriaus patalpose - 70 litų. Santuokos įžadams būsimi sutuoktiniai dažniausiai renkasi paplūdimius, Birutės kalną Palangoje, laivus Klaipėdoje, prie saulės laikrodžio ant Parnidžio kopos Nidoje ir kitas patrauklias vietas. Tačiau daugeliui porų kliūtimi santuoką įregistruoti greta jūros tampa tai, kad vienam iš sutuoktinių privalu būti registruotam toje savivaldybėje. Ši taisyklė galbūt netrukus nustos galioti, jei šį rudenį Seimas priims atitinkamas įstatymo pataisas. Tad tuoktis Baltijos bangų fone, tikėtina, galės visi norintieji, tačiau tokia tvarka pajūrio merijų metrikacijos skyriams gresia prašymų lavina.

Pusė visų panorusiųjų tuoktis didžiausiame krašto kurorte - ne vietiniai žmonės. Dažniausiai tuoktuvėms jaunavedžiai renkasi Birutės kalną, kur yra koplyčia. Jei oras blogas, ceremonija vyksta koplyčioje, jei geras - apžvalgos aikštelėje, nuo kurios atsiveria nuostabus vaizdas į ošiančią jūrą. Daug porų sutuokiama Birutės parke esančiame rožyne, prie Gintaro muziejaus, taip pat paplūdimyje. Pasak V.Buivydienės, galimybe susituokti plaukus kedenant jūros vėjui ypač noriai naudojasi emigrantai. Šį mėnesį priimti keli prašymai tuoktis kitais metais. "Neseniai lietuvį emigrantą sutuokėme su švede. Kiti iš Airijos nuotakas atsiveža", - pasakojo ji.

Neringoje kasmet užregistruojama palyginti mažai santuokų dėl nedidelio gyventojų skaičiaus, tačiau originalesnių ceremonijų netrūksta ir šiame pajūrio kampelyje. "Populiariausia tuoktis ant Parnidžio kopos, prie saulės laikrodžio, kur atsiveria nuostabus vaizdas. Rečiau tuokiamasi prie švyturio, paplūdimyje ar laive", - pasakojo Neringos savivaldybės

Dienraščio kalbinti vestuvių fotografai teigė, kad jaunavedžiai į tuoktuvių ceremoniją esą pakviečia ir kunigus, nors šie ne bažnyčioje negali tuokti. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios klebonas Marius Venskus sakė, kad pagal Vyskupų Konferencijos nustatytą tvarką bent jau katalikų kunigams tuokti poras ne bažnyčioje yra griežtai draudžiama. "Tikrai bet kur netuokia ir stačiatikių šventikai, kurių tuoktuvių apeigos taip pat labai sakralios. Labai nustebčiau ir pasipiktinčiau, jei kuris nors iš kunigų sutuoktų porą paplūdimyje, o paskui bažnyčios knygoje įrašytų santuoką, kaip įvykusią prie altoriaus. Tai nedovanotina. Visi katalikai turėtų suprasti, kad Santuokos sakramentas yra šventas ir įmanomas tik bažnyčioje prie altoriaus", - teigė dvasininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)