Byloje taip pat kaltinami žurnalistas Artūras Račas, ūkio viceministras Daumantas Lapinskas bei Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT).

Trečiadienį vykusiame parengiamajame Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo posėdyje nutarta trečiuoju asmeniu byloje įtraukti laidos „Ypatingas atvejis“ rengėją įmonę „Just.tv“. To paprašė Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos Teisės skyriaus vadovė Daiva Apšelgienė, su tuo sutiko ir K. Masiulio advokatė Laura Aldun.

„Toks prašymas yra pagrįstas, nes keliamas klausimas ir dėl laidos vedėjo išsakytų teiginių“, - sakė K. Masiulio advokatė, pridūrusi, jog pralaimėjimo atveju paskleistą informaciją tektų paneigti, tačiau Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija yra tik transliuotojas, bet ne laidos gamintojas.

Nors Gariūnų verslo parko įmonių interesams atstovaujantis advokatas su prašymu nesutiko, Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjas Gintaras Seikalis nutarė įtraukti trečiuoju asmeniu įmonę „Just.tv“ bei nurodė, kad kitame posėdyje būtų užtikrintas A. Račo ir D. Lapinsko dalyvavimas.

Į trečiadienį vykusį posėdį D. Lapinskas ir A. Račas neatvyko – pastarasis apie neatvykimo priežastis nepranešė.

„Jie bando mane kaltinti, kad buvo pažeistą dalykinė jų reputacija dėl mano pasisakymų, kuriuose aš reiškiau nepasitenkinimą tuo, jog Gariūnai yra atleisti nuo mokesčių, nemoka nekilnojamojo turto ir žemės mokesčių. Tačiau taip ir yra, tai faktas, kad jie tokių mokesčių nemoka. Jeigu žiūrėtume, kas dėl to kaltas, tai kalti ne Gariūnai, o buvusios vyriausybės, kurios neprotingai, mano supratimu, pasielgė“, - po parengiamojo posėdžio pasakojo K. Masiulis.
Kęstutis Masiulis

„Kitas kaltinimas dėl to, kad esu pasakęs, jog jeigu Gariūnai sąžiningai ir normaliai mokėtų visus mokesčius, kiek priklauso, tai Lietuva ekonominę krizę būtų įveikusi daug geriau. Mano supratimu, ten išnyksta milžiniškos sumos. Aš remiuosi Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) tyrimais ir kitais dalykais. Na, jie mano atvirkščiai, tai mes dėl to ir ginčysimės“, - teigė politikas.

DELFI primena, kad praėjusių metų spalį FNTT Gariūnuose atliko apie 120 kratų bei sulaikė apie 60 asmenų, kurie buvo įtariami priklausę keturioms nusikalstamoms grupuotėms, nuo valstybės nusukusioms dešimtis milijonų litų mokesčių.

FNTT tuomet skelbė, kad kratų metu rastos Lietuvos ir užsienio valiutos, įtariamai gautos iš nusikalstamos veikos, jos vertė siekė apie 1,2 mln. Lt. Taip pat buvo nustatyta, kad be jokių dokumentų prekeiviai įsigijo prekių už maždaug 5 mln. Lt.

Pasak tarnybos, įvairių prekių gabenimu iš Kinijos į Gariūnus ir kitas turgavietes bei prekybos vietas užsiimančios įmonės per Lenkiją ir Latviją į Lietuvą iš Kinijos gabendavo įvairias prekes ir klastodavo prekių įsigijimo dokumentus, nurodydamos melagingus duomenis apie jų kiekius ir jų realias kainas.

Pavyzdžiui, žieminės striukės, parduodamos nuo 70 iki 200 Lt, būdavo įsigyjamos nuo 2 iki 7 Lt, suknelės, kainuojančios apie 50 Lt, būdavo įsigyjamos už 50 centų.

FNTT taip pat pranešė, jog buvo išaiškinta ir pinigų mokėjimo už prekes schema: asmenys, turintys verslo liudijimus ir užsiimantys prekybine veikla Gariūnų turgavietėje ir kitose prekybos vietose, be jokių apskaitos dokumentų perduodavo dideles pinigų sumas tam tikriems organizuotos grupės nariams, kurie jas perduodavo kitiems organizuotų grupių organizatoriams. Pastarieji tiesiogiai arba per tarpininkus surinktus iš jiems pavaldžių asmenų pinigus perduodavo dar kitiems organizuotos grupės nariams, o šie, naudodamiesi ribotos atsakomybės bendrovių sąskaitomis, pervesdavo juos į Kinijoje esančių asmenų bei įmonių sąskaitas.
Kęstutis Masiulis

„Buvo pasakyta, kad taip yra. Baigti nebaigti (tyrimai – DELFI), bet tai yra faktai, kad tie tyrimai atliekami, kad yra iškelti tokie kaltinimai ir panašiai. Aš kaip politikas galiu daryti išvadas apie tai, kas ten dedasi. O aš manau, kad dedasi negeri procesai. Buvo pateikta daug informacijos, kaip atvežamos prekės, jos užfiksuojamos ypatingai mažomis kainomis, apie tai rašė ne vieną kartą, rašė muitinė, kad tos prekės įvertinamos juokingai mažomis kainomis tam, kad matyt būtų išvengiama muito mokesčių, kad jie būtų mažesni ir panašiai“, - teigė K. Masiulis.

Kitas teismo posėdis paskirtas spalio 30 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)