Prognozuojama, kad šių metų pabaigoje nedarbo lygis Lietuvoje sieks apie 14 proc., o kitų metų pabaigoje – 13 proc.

Pasak LLRI vyresniojo eksperto Vytauto Žukausko, lėtas nedarbo mažėjimas primena po Rusijos krizės Lietuvos darbo rinkoje susiklosčiusią situaciją: „Tąkart didžiausias nedarbas buvo užfiksuotas 2000 m. ir iki 2004 m. mažėjo lėtai, maždaug po 1 proc. punktą per metus. Panaši situacija klostosi ir dabar. Tokiu tempu mažėjantis nedarbas prieš krizę buvusį lygį pasiektų tik 2020 m.“

LLRI kasmet apklausia apie 50 įmonių vadovų ir finansininkų. Tyrimas vykdytas jau 15-us metus iš eilės, 30-ą kartą.

Šešėlinė ekonomika trauksis taip pat lėtai

LLRI taip pat pastebi, kad Lietuvoje palaipsniui šešėlinė ekonomika taip pat traukiasi, tačiau lėtai.

„Tikimasi, kad 2012 m. šešėlyje bus sukurta 26 proc. BVP, o 2013 m. ši dalis sumažės iki 25 proc. Bent dalį savo veiklos šešėlyje 2012 m. vykdo 41 proc. ūkio vienetų, o 2013 m. ši dalis sieks 39 proc.“, - dėstoma LLRI leidinyje „Lietuvos ekonomikos tyrimas 2012/2013 (1)“.

Skelbiama, kad labiausiai šešėlinė ekonomika buvo išsikerojusi 2010 m. ir siekė 28 proc., kai 2011 m. – 27 proc.

Esą šešėlinės ekonomikos mažėjimui įtakos turėjo valstybės institucijų darbas ir kartu šiek tiek gerėjusi ekonomikos būklė.

Instituto duomenimis, šiuo metu didžiausią naštą šalies verslui sukuria kontroliuojančių institucijų veikla ir jų reikalavimų įgyvendinimas, antroje vietoje – mokesčiai ir jų administravimas, trečioje – darbo santykiai.

Kainos ir atlyginimai augs pamažu

Artimiausiais metais namų ūkių finansinė padėtis išliks panaši į 2011 m.

“Darbo užmokesčio ir namų ūkių pajamų kilimas vos lenkia prognozuojamą vartotojų kainų augimą. Žymaus pagerėjimo 2013 m. taip pat neprognozuojama. Šiemet namų ūkių pajamos augs 6 proc., o 2013 m. - dar 4 proc.”, - skaičiuoja LLRI.

Taip pat rinkos dalyviai mano, kad įmonių finansinė padėtis šiemet ir kitąmet nesikeis ir išliks panaši į pernai susiklosčiusią situaciją.

„Įmonių pelningumas šiais ir kitais metais sieks apie 4,5 proc., tiek pat, kiek ir 2011 m.“, - dėstoma tyrime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)