Pastaraisiais metais gero kurorto pavyzdžiu laikomi Druskininkai. Vandens pramogos, slidinėjimo trasa, gydyklos su sunkiai suskaičiuojamų paslaugų gausa. Ką jau kalbėti apie aplinkui telkšančius ežerus – važiuok ir mėgaukis. O kuo gi Palanga pranašesnė už kitus Lietuvos kurortus? Kvailas klausimas – žinoma, kad jūra ir gražiu paplūdimiu.

Jei pažvelgtume Europon kiek piečiau, rastume daugybę pavyzdžių, kaip kurortai sugeba išnaudoti paplūdimio zoną ir pritraukti minias poilsiautojų pajūryje vykstančiais renginiais.

Jei šie kurortai puikiai žino, kaip skatinti turizmą ir iš to gerai užsidirbti, kodėl negalėtume imti iš jų pavyzdžio? Skamba utopiškai? Tikrai taip, Ibizos Marijos žemei dar ilgai nereikės. O kiek paprastesnių paplūdimio pramogų?

Atidaryti naują barą – daugiau vargo nei naudos

Šiemet Lietuvos verslininkai pabandė į Palangos pajūrį atsivilioti pramogautojų – atidaryti keli paplūdimio barai. Tačiau naudos iš to – kur kas mažiau nei vargo ir nuostolių.

Populiaraus Lietuvoje klubo „Exit“ savininkas Arnoldas Vozbutas buvo pirmasis, kuris prieš du metus nusprendė paplūdimyje įkurdinti barą. Tuomet vidurdienį į paplūdimį ateidavo pagroti garsiausi Lietuvos didžėjai, todėl jaunimas buvo labai patenkintas tokia pramoga – ne kiekvienas gali sau leisti bilietą į klubą.

Tačiau šią vasarą prie jūros atidarytame bare „Sirenos“ niekas negroja. A. Vozbutas patikina nė nesvarstęs galimybės apie tokią pramogą dėl pareigūnų ir miesto valdžios aktyvaus priešinimosi tam.

Verslininkas sutinka, kad įsibėgėjus vasarai naktimis paplūdimyje siaučiantis jaunimas kelia didžiulį chaosą, tačiau smukdyti naujai sukurtas pasilinksminimo vietas – ne išeitis. Anot jo, pakaktų griežtų taisyklių, kad naujai atsiradusi paplūdimių barų pramoga taptų gražia tradicija. Trys pajūrio barai turi leidimus muziką leisti iki vidurnakčio taip, kad tai netrukdytų aplinkiniams. Tačiau būna visko.

Vozbutas patikino nepritariantis naktinėms paplūdimio linksmybėms ir garsiai grojančiai muzikai tamsiu paros metu: „Pagalvokime, kada žmonės eina prie jūros – nuo vidurdienio iki pavakario. Tokiu metu ir galime teikti šią pramogą. Vakarinė programa – taip pat neblogas sumanymas. Imkime pavyzdį iš Ibizos salos. Nors ši vieta garsėja didžiuliais paplūdimio vakarėliais, ten yra labai griežta tvarka – muzika paplūdimyje nustoja groti lygiai antrą nakties, net jei bare šoka tūkstančiai žmonių. Sutemus baro teritorija atskiriama, prie jos budi apsauga. Manau, mes taip pat sutiktume tuo pasirūpinti“.

Savivaldybė su verslininkais nebendradarbiauja

Pastaruoju metu žiniasklaidoje nemažai diskutuoja ne tik apie iš paplūdimio sklindantį triukšmą, bet ir apie kitas problemas. Palangos poilsiautojai skundžiasi, kad paplūdimio barų lankytojai šiukšlina labiau, nei visame paplūdimyje poilsiaujantys kartu sudėjus. Tačiau kavinių savininkai patikina mokantys nemažą šiukšlių išvežimo mokestį.

Paplūdimyje vis dar opi išlieka tualetų problema. Poilsiautojai skundžiasi dažnai savo reikalus atliekantys kopose arba jūroje, nes nėra kitos išeities. Kiekvienas paplūdimio baras privalo turėti po du tualetus. Nors šio nurodymo laikomąsi, problemos tai toli gražu neišsprendžia. Į barų tualetus eina ne tik pastarųjų lankytojai, bet visi norintys – barų savininkai patikina negalintys jų atskirti, o ir pagaliau nenorintys to daryti – negi neleisi žmogui pasinaudoti tualetu?

Problema kyla todėl, kad biotualetus administruojanti įmonė atvažiuoja jų pakeisti tik du kartus per savaitę – antradieniais ir penktadieniais, o intensyviai naudojamas tualetas prisipildo per kelias valandas, todėl dalį laiko tualetai ir stovi užrakinti.

Vozbutas patikina siūlęs savivaldybei verslininkų iniciatyva pastatyti didžiulius, konteinerius primenančius, tvarkingus, erdvius, septynių vietų tualetus (toks tualetas stovi pajūryje prie Ronžės upės), kuriais galėtų naudotis visi paplūdimyje besiilsintys, jei tik savivaldybė sutiktų juos prižiūrėti. Tačiau valdžia atsisakė prisidėti.

Neseniai spaudoje buvo teigiama, kad barų savininkai bando padidinti jiems leistiną baro plotą paplūdimyje ant smėlio pridėlioję sėdmaišių. Verslininkai su tuo nesutinka patikindami, kad sėdmaišiai yra skirti visiems paplūdimio poilsiautojams, o ne tik baro svečiams, ir už juos neimamas joks mokestis.

Išeitis – muzikinė paplūdimio zona

Norint išspręsti triukšmo problemą paplūdimyje, barų savininkai siūlo labai paprastą ir visame pasaulyje populiarų variantą – įkurdinti paplūdimyje muzikinę zoną. Kaip dabar niekas nekelia problemos dėl nudistų pležo – tie, kas nori degintis nuogi, eina ten, o kiti šią vietą aplenkia. Taip ir su muzikine paplūdimio zona - norintys ramybės tokią zoną galėtų aplenkti, o ištroškę linksmybių trauktų į šią paplūdimio vietą.

Daug metų pramogų pasaulyje dirbantis A. Vozbutas apgailestauja, kad apie jaunimo pasilinksminimo vietas žiniasklaidoje sklando kone vien tik neigiamos žinios: „Tuos, kas lankosi klubuose, tokios žinios veikia mažiau. Tačiau kita visuomenės dalis yra susidariusi nuomonę, kad naktinės pasilinksminimų vietos tėra narkotikų ir visų kitų blogybių šaltinis“.

Verslininkas prisimena dėl šios priežasties sykį į Palangos klubą „Exit“ pasikvietęs už kovą su narkotikais atsakingą tyrėją iš Palangos miesto komisariato. „Mes įsilieję į minią visą vakarą praleidome klube bandydami rasti nuo narkotikų apsvaigusius klubo lankytojus. Iš tą vakarą apsilankiusiųjų aštuonių šimtų žmonių suradome tris tokius. Pareigūnas apskaičiavo procentą ir liko ramus – tiek pat galima jų rasti savaitgalio vakarą ir tiesiog gatvėje“, - sako A. Vozbutas.

Palangos meras patenkintas paplūdimio tvarka, bet ne barais

Paklaustas, koks likimas laukia paplūdimio kavinių, Palangos mero Šarūnas Vaitkus priminė, kad prieš apsiimdami teikti paslaugas savivaldybės viešosiose vietose verslininkai žinojo taisykles, jog paplūdimiuose negalima važinėti keturračiais ar kitokia technika, o muziką groti galima tik iki 22 val., su leidimu renginiui – iki 24 val. Po vidurnakčio paplūdimio kavinėse muzikuoti yra griežtai draudžiama.

„Šią savaitę verslininkai, iš kurių kavinių naktimis sklido triukšmas, buvo pakviesti į pasitarimą bei įspėti, jog tuo atveju, jei jie ir ateityje nepaisys Prekybos viešosiose vietose taisyklių, praras leidimą prekiauti ir teikti paslaugas. Savivaldybės administracijos direktorius gali panaikinti leidimą verslininkui, kuriam yra surašyti 2 administracinių teisės pažeidimų protokolai. Tokių priemonių ir bus imamasi, todėl geriau paisyti galiojančių taisyklių ir verslą vykdyti kultūringai“, - įspėja meras.

Š. Vaitkus patikino, kad Palangos paplūdimiai nėra netvarkingi ir priteršti. „Palangos komunalininkai keletą kartų per parą išvalo paplūdimius, tad problemų dėl šiukšlių tikrai neturime. Natūralu, kad dieną, kai paplūdimyje ilsisi daug žmonių, komunalininkų technika negali įvažiuoti į pajūrį, tačiau vakare paplūdimiai sutvarkomi.

Kalbant apie viešųjų tualetų skaičių paplūdimiuose, tikrai nereikia tirštinti spalvų – jų pakanka. Stacionarūs tualetai yra įrengti priekopėje prie kiekvieno išėjimo iš paplūdimio, vienas nuo kito jie nutolę maždaug 300 metrų atstumu. Nemanau, kad yra sunku paeiti du šimtus metrų iki tualeto, čia – kiekvieno kultūros reikalas. Tačiau jei žmogus nenorės naudotis tualetu, jo nepriversime“, - sako meras.

Išgirdęs apie pasiūlymą įrengti paplūdimyje muzikinę pajūrio zoną, Palangos meras patikino, kad šį variantą savivaldybės taryba galėtų svarstyti, tačiau tokia zona atsirasti galėtų nebe šią vasarą ir tikrai ne centriniame paplūdimyje, kur netoliese yra viešbučiai, poilsio namai. „Miesto svečiai, apsistoję Palangoje, turi teisę pailsėti, normaliai išsimiegoti. Galbūt jaunimui skirta zona galėtų atsirasti paplūdimio atkarpoje tarp Palangos ir Šventosios“, - įsitikinęs Š. Vaitkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)