Kavinių savininkai siūlo didžiules porcijas už vis mažėjančias kainas. „Konkurencija per didelė“, - taip jie aiškina kainų pokyčius. O mielų niekučių ir suvenyrų prekeiviai moja iš tolo, kviesdami bent pasidairyti po jų prekystalius.

Iš vienos kavinės šeimos neišlaikysi

Pačioje miesto širdyje, J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusios kavinės „Vila Gražina“ savininkas Ramūnas Pocevičius patikina, kad jų verslui vasara dar neprasidėjo: „Nors birželį niekada nesitikime didelio lankytojų srauto, šios vasaros pradžia buvo neįtikėtinai niūri. Tik savaitgaliai dar šiek tiek pataiso situaciją. Tačiau visai vasarai pasisamdėme gana nemažai darbuotojų ir stengiamės juos išlaikyti. Nepasakysi žmonėms, pakviesime jus dirbti tada, kai bus pakankamai darbo. Vasaros viduryje nebesurinksi visos komandos“.

Paklaustas apie gaunamą pelną, R. Pocevičius tik numoja ranka – seniai praėjo tie laikai, kai iš vasaros uždarbio Palangoje galėdavai išgyventi visus metus. Dabar verslininkas turi dar tris panašias kavines Klaipėdoje, kad galėtų visiškai aprūpinti savo šeimą.

Kavinės savininkas patikina šią savaitę jau jaučiantis pagyvėjimą mieste, todėl kruopščiai ruošia personalą ilgajam savaitgaliui: „Jau susidėliojome pamainas taip, kad galėtume dirbti pilnu pajėgumu“.

Pasibaigus vasarai kavinės savininkas uždarbiauja ir JAV

Verslininko Antano Dargio greta esančioje „Safari“ kavinėje dirba visa šeima - žmona ir vaikai. Jau 44-erius metus kavinių versle besisukantis palangiškis taip pat prisipažįsta turintis konstatuoti liūdną faktą – iš kavinės visai jo šeimai išgyventi neįmanoma. Pasibaigus vasaros sezonui, Dargių šeima emigruoja svetur. Technologas pagal profesiją Antanas važiuoja dirbti į JAV, o jo vaikai uždarbiauja Europoje.

Verslininkas apgailestauja, jog šiemet ypač sumažėjo turistų iš užsienio. “Nežinau, gal ir oras kiek prastesnis, bet žmonių visai mažai beužsuka. Mūsų kavinė atsidaro 10-tą ryte, o 6 valandą vakaro mes jau išleidžiame personalą namo, nes vakarais sulaukiame vos vieno kito žmogaus, net neatsiperka elektros išlaidos”.

A. Dargys su viltimi laukia kito savaitgalio, mat Palangoje nusimato nemažai poilsiautojus turėsiančių pritraukti renginių. Per šį savaitgalį žada dirbti ne tik visa šeima, bet ir gausesnis būrys personalo.

“Tačiau šių metų Joninės labai nuvylė. Taip pat tikėjomės didelio poilsiautojų srauto, tačiau oras buvo prastas, o miesto valdžia jokios šventės nesuorganizavo. Tai ko čia tiems žmonėms važiuoti?”, - piktinasi vyras.

Kavinės konkuruoja cepelinų kaina

Antanui labiausiai šypsnį kelia įnirtinga konkurencija kavinių klientus viliojant kuo mažesne cepelinų kaina: “Anksčiau šis patiekalas kainavo 10 litų. Ir tai atrodė išties nedaug. Tačiau kažkas nuleido iki 9 litų, ir, žiūrėk, ten jau matyti didesnis poilsiautojų srautas. Po konkurencinės cepelinų kovos jų kaina J. Basanavičiaus gatvėje teliko 8,5 lito. Kur tai matyta, bet kuriame kaime cepelinų negausi be 12 litų, o čia juk centrinė kurorto gatvė”.

Paklaustas, kokia muzika vilioja klientus, Antanas patikina, kad dar neišpopuliarėję vietos muzikantai dėmesio visai nesusilaukia: “Jau geriau įjungti animacinius filmukus per televizorių, tai bent šeimos su vaikais užsuks. Šiais laikais lankytojus vilioja tik estrados žvaigždės, bet ar jiems mokami honorarai atsiperka, taip pat niekada negali žinoti. O kuo iš tikrųjų galima pritraukti kavinių klientus? Skaniu maistu. Jei geras maistas, žmogus grįš ir antrą kartą, o gal dar ir draugams papasakos”.

Geriausi gintaro pirkėjai – rusai

J. Basanavičiaus gatvės gintaro dirbinių prekeivis liūdi ir šią savaitę. Vyras neabejoja – ilgasis savaitgalis, per kurį nusimato aibė įvairių renginių, jam pelno neatneš: “Matote, į numatomus festivalius suvažiuoja jaunimas, kuris gal ir nusiteikęs linksmintis ir ošti baruose, tačiau gintarinių karolių jie tikrai nepirks. Geriausi mūsų klientai visais laikais buvo rusai – jie ir pinigų turi, ir gintarą mėgsta. Visai kas kita svečiai iš Karaliaučiaus. Jie, matyt, ir pas save tokių dirbinių turi pakankamai, nes mūsiškius retai kada perka”.

Čia pat žmonių portretus piešianti dailininkė Anna Lopucha ir jos vyras blogo oro dėl negausaus pelno nekaltina. Jie įsitikinę – iki liepos vidurio į pajūrį atvyksta tik tie, kas neturi galimybės pasirinkti atostogų datos.

“Mano žmona – visiška savo srities profesionalė, todėl mes neabejojame, kad šį savaitgalį užsidirbsime nemažai. Žadame dirbti iki pat sutemų. Tiesą sakant, mums net nereikia siūlyti savo paslaugos. Žmonės gerus darbus nuo kičo nesunkiai atskiria”, - pasakoja dailininkės vyras, kol šį tapo mažą mergaitę su mama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (560)