Atskyrė nuo pasaulio

Verslininko Felikso Žilevičiaus sunkvežimiai iš medienos įmonės Rimkuose Tiesiojoje gatvėje pastarąsias dvi savaites priversti pažeidinėti kelių eismo taisykles.

„Pažeidinėjame ir važiuojame pro draudžiamąjį ženklą “8 t„, nors mūsų sunkvežimiai yra sunkesni. Nes kitos išeities nėra. Nemanau, kad man kas nors atlygins nuostolius, jei aš užsakymo neįvykdysiu laiku“, – teigė F.Žilevičius.

Keliuką, kuriuo iki šiol į bendrovę atveždavo žaliavą ir išgabendavo produkciją, blokais, padangomis bei metalinėmis statinėmis užtvėrė kaimynystėje gyvenantys žmonės.

„Tai tęsiasi jau trečią savaitę, – nebegalime įvažiuoti. Mūsų įmonė apdirba medieną, reikia įvažiuoti su rąstais, nėra pro kur. Patiriame nuostolių, niekas net nekalba, kad gali tekti juos kam nors atlyginti. Gyventojai savavaliauja valstybinėje žemėje ir yra teisūs?“ – klausė verslininkas.

F.Žilevičius kreipėsi į policiją, savivaldybę, Eismo priežiūros skyrių. Paaiškėjo, kad čia valstybinė žemė, bet nėra kelio. Tik paliktas privažiavimas prie sklypų.

„Tiek gyventojai, tiek ir aš turiu lygią teisę naudotis tuo privažiavimu. Esu beviltiškoje situacijoje, ir niekas su manimi nekalba, kad kas nors kada nors pajudės“, – kalbėjo 18 metų Rimkuose įmonę turintis F.Žilevičius.

Pats nuristi nuo keliuko tų betono luitų verslininkas ilgai nesiryžo. Teigė nenorintis provokuoti konflikto su gyventojais.

„Jei kas nors nutiks, be abejo, liksiu kaltas aš, nes ardžiau gyventojų užtvaras. Manau, mūsų valstybė yra teisinė ir tikiu, kad viską galima išspręsti įstatymo keliu“, – tvirtino verslininkas.

Taranuoja trečią kartą

Barikadoms atsirasti priežastis buvo labai rimta, tvirtino Rimkų gatvės gyventoja Svetlana Novochatskaja.

„Čia jau buvo riba. Birželio 15 d., penktadienį, kai grįžau namo, į mūsų namo kampą įsirėžęs stovėjo sunkvežimis. Ir taip jau trečią kartą. Tiesa, ne tos įmonės sunkvežimis tai padarė, bet ką mums dabar daryti? Turime juk kaip nors apsidrausti nuo panašių dalykų“, – aiškino moteris.

Sunkvežimio detektyvas prasidėjo tada, kai vairuotojas pravažiavo degant raudonam semaforo signalui ir, pamatęs, kad jį vejasi policija, spruko į keliuką tarp namų Rimkų gatvėje. Čia pat ant kalvelės paliko sunkvežimį ir jau pėsčias bėgo laukais nuo pareigūnų.

Palikta mašina ėmė riedėti laisva pavara ir atsitrenkė į prieš 80 metų statytą namą, kuris šiandien atrodo kaip po žemės drebėjimo.

„Dabar turime problemų dėl draudimo, jie nenori mokėti, nes sutartyje nebuvo punkto apie sunkvežimio taranavimą. Žinau, kad galime būti nubausti administracine bauda dėl keliuko užtvėrimo, bet kitos išeities nematome“, – teigė S.Novochatskaja.

Rimkų gatvės gyventojų teigimu, šitą keliuką yra labai pamėgę girti jaunuoliai. Jie esą naktimis beprotiškais greičiais važinėja į barą-parduotuvę degtinės.

„Jiems jokios tvoros nerūpi. O paskutinis įvykis perpildė kantrybės taurę. Tas verslininkas turi nusitiesti savo kelią. Mes delsėme metus, leidome žmonėms dirbti, bet dabar po pastarojo incidento nusprendėme – pakaks. Emocinis stresas siaubingas“, – tvirtino S.Novochatskaja.

Įsikišo policija

Policijos inspektorius neslėpė, kad gautas verslininko pareiškimas dėl gyventojų užtverto kelio.

„Nors oficialiai ten – ne kelias, tik skiriamoji juosta nuo pramonės zonos iki gyvenamųjų namų. Dabar laukiame atsakymo iš savivaldybės, kam ta žemė priklauso, o paskui spręsime, ar gyventojai turėjo teisę keliuką užbarikaduoti, ar jie nepažeidė įstatymų. Tokia situacija, kad nors oru skrisk“, – ironizavo inspektorius.

Lygiai prieš metus, pernai birželį, Rimkų gatvės gyventojai kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę, klausdami dėl šio kelio.

Gavo atsakymą, kad keliukas tarp Rimkų ir Tiesiosios gatvių tikrai nėra gatvė, o tik skiriamoji juosta. Todėl asfaltuoti ir įrengti apšvietimo šioje teritorijoje nenumatoma.

„Policijos inspektorius nereikalavo išardyti barikadų, sakė, kai gaus atsakymą iš savivaldybės, tada ir spręs“, – teigė gyventojai.

„Jokių nesutarimų su kaimynystėje gyvenančiais žmonėmis nėra buvę. Tiesa, prieš kurį laiką pasitaikė incidentas, kai iš mūsų įmonės teritorijos ištrūko sarginis šuo ir išgąsdino moterį. Tai policijos inspektorius labai greitai įformino baudą ir turėjau ją sumokėti. O kai man užtvėrė kelią, tai tas pats pareigūnas sako, kad nieko negali man padėti“, – piktinosi F.Žilevičius.

Paslėpti ženklą – ne išeitis

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus specialistas Vytautas Paukštė patvirtino, kad gyventojai neturėjo teisės užtverti tos skiriamosios juostos Rimkuose.

Tačiau užbarikaduotam verslininkui nors laikinai naudotis Tiesiąja gatve, kurioje yra automobilių svorį ribojantis ženklas, irgi nėra jokių galimybių.

„Laikinas ženklo uždengimas nelabai ką gelbės. Nes pagal detalųjį planą Tiesioji yra D kategorijos gatvė ir ji neskirta važinėti sunkiasvoriams automobiliams. Tas ženklas “8 t„ yra tam, kad draustų sunkvežimių eismą, kad jie ten važinėdami nesulaužytų gatvės dangos“, – paaiškino V.Paukštė.

Pro kur važinėti įmonės transportui, valdininkas negalėjo patarti. Esą verslininkas ruošė detalųjį planą, jis tą išvažiavimo problemą turėjo išsispręsti jau seniai.

„Tuo užtvertu keliuku jie irgi negalėjo važinėti. Kaip tokios įmonės dirba be įvažos, sunku net suvokti. Visų pirma jie turėjo susitvarkyti įvažą, o tik po to užsiimti ūkine veikla“, – įsitikinęs V.Paukštė.

Vis dėlto vakar vakare verslininkas F.Žilevičius prasitarė, kad bandys išardyti barikadas, nes užsakymai nelaukia. Su tuo, regis, sutiko ir gyventojai. Tačiau tik laikinai.

Žmonės neketina taikstytis su sunkaus transporto vilkstinėmis po pat namo langais. Ir pasiryžę kovoti, kad skiriamąja juosta tarp daržų automobilių eismas būtų uždraustas.

Komentaras

Viktoras Krolis, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius

Keista, kai staiga kas ima ir užtveria gatves. Jeigu prieš 20 metų verslininkui leido ten vystyti savo veiklą, tai kaip dabar gali jam tai uždrausti? Taigi, Rimkai – ne miesto centras, turi būti koks nors sprendimas. Jei ten verslas nepageidaujamas, turi būti įspėjimai, terminai, kada privalėtų išsikraustyti. Bet negalima be jokių rimtų priežasčių verslininką versti stabdyti gamybinę veiklą. Padėtis nenormali. Tai pirmas atvejis, kai į mus kreipiasi Rūmų narys dėl tokio incidento. Savo žodį turi tarti Klaipėdos savivaldybė, jeigu Rimkuose ateityje numatoma atsikratyti verslu. Stulbina savavaliavimas: noriu – uždarau gatvę, noriu – atidarau, ir jokios teisybės nebėra. Mes parašėme raštą į savivaldybę, kad kuo skubiau išspręstų šį reikalą.