A. Kubilius su K. Glavecku šeštadienį Seime įregistravo Seimo statuto pataisas, pagal kurias Vyriausybės nepalaikomiems įstatymų projektams priimti būtų reikalinga ne paprasta dauguma, kaip dabar, o bent pusė visų Seimo narių, t.y. mažiausiai 71 balsas.

Tokią tvarką premjeras ir Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas siūlo taikyti įstatymams, kuriems Vyriausybė nepritaria ir dėl kurių „einamaisiais metais ar būsimaisiais laikotarpiais sumažės nacionalinio biudžeto pajamos ar padidės nacionalinio biudžeto išlaidos“.

„Projekto tikslai – užtikrinti, kad tais atvejais, kai Vyriausybės nuomonė dėl Seime svarstomo įstatymo projekto ar jam pateiktų pasiūlymų yra neigiama dėl tos priežasties, kad įstatymų projektų ar pasiūlymų nuostatos gali neigiamai įtakoti biudžetų pajamas ir išlaidas ir Vyriausybės nuomone tokia neigiama įtaka nėra priimtina, Seimas tokius sprendimus galėtų priimti tik tuo atveju, jeigu už projektą (pasiūlymą) balsuoja ne mažiau kaip pusė Seimo narių. Tokiu atveju natūraliai su biudžetu susijusioms įstatymų nuostatoms, keičiančioms esamo ar būsimo biudžeto rodiklius, būtų taikomi tie patys Statuto reikalavimai, kaip ir keliami paties biudžeto projekto pakeitimams“, - savo pasiūlymo aiškinamajame rašte dėsto A. Kubilius ir K. Glaveckas.

Politikų nuomone, toks tvarkos pakeitimas leistų Vyriausybei geriau vykdyti biudžeto planą, o verslui pagelbėtų tuo, jog sumažėtų politinis neapibrėžtumas, kuris kartais atsiranda, Seimui sumanius pakeisti mokestinę sistemą.

„Bus išvengta situacijos, kuomet priimtus įstatymus Vyriausybė siūlo keisti ar atšaukti, nes negali parengti biudžeto, kuris įgyvendintų šių įstatymų nuostatas ir kartu nepažeistų kitų įstatymų ir įsipareigojimų, susijusių su biudžeto drausme“, - prognozuoja A. Kubilius ir K. Glaveckas.

Būtent dėl mokestinių reikalų pastarąjį kartą nesutapo Seimo ir Vyriausybės nuomonės. Ministrų kabinetas ragino nepritarti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatai visuomeninio transporto bilietams, tačiau Seimas ją vis vien įtvirtino. Sprendimą dėl šios PVM lengvatos vetavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau Seimas penktadienį jos veto atmetė. Tai buvo tik antras kartas per D. Grybauskaitės kadenciją, kuomet parlamentas ryžosi atmesti šalies vadovės veto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)