Tačiau prieš pataisas savaitgalį ketinančios protestuoti profesinės sąjungos savo akcijos neatšaukia. Jos baiminasi, kad darbo kodekso pataisymai gali būti priimti ypatingos skubos tvarka.

Vyriausybė Seimui teikia Trišalėje taryboje taip ir nesuderintas Darbo kodekso pataisas, kurioms priešinasi vienas iš socialinių partnerių – profesinės sąjungos. Pataisomis ketinama išplėsti terminuotų darbo sutarčių galimybes, palengvinti darbuotojų atleidimą, sumažinti išeitines išmokas ir pakeisti atostogų skaičiavimo tvarką.

Profsąjungų teigimu, jos panaikins darbuotojų socialines garantijas ir suteiks darbdaviams naujų privilegijų.

„Profesinės sąjungos protestuoja prieš tų pataisų stūmimą įstatymine tvarka. Antras dalykas, kad Vyriausybė nesilaiko savo įsipareigojimo, kad darbo santykiai bus keičiami tik tuo atveju, jeigu darbuotojai ir darbdaviai tarpusavyje susitars“, – teigė Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius.

„Vyriausybė deklaruoja, kad ji labai remia socialinį dialogą, bet paskui užkerta visus kelius į tą dialogą. Tai tada kam ta imitacija?“ – pastebėjo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Profsąjungų atstovų teigimu, ten, kur yra stiprios profsąjungos ir sudarytos rimtos kolektyvinės sutartys, darbdaviai ir darbuotojai dėl lankstesnių darbo santykių susitaria ir be kodekso pataisų.

Vyriausybė, siūlydama keisti darbo kodeksą tikina, kad liberalesni darbo santykiai padės kurti naujas darbo vietas, paskatins ekonomikos augimą.

Valdančioji dauguma buvo nusiteikusi Darbo kodeksą liberalizuoti dar šioje pavasario sesijoje, tačiau antradienį, kaip planuota, pateikti pataisų Seimui nepavyko. Seniūnų sueiga klausimą iš darbotvarkės išbraukė.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas labai abejoja, ar visas siūlomas pataisų paketas galėtų būti priimtas šioje sesijoje.

„Tokios apimtie paketas, koks yra pateiktas, vargu ar bus priimtas. Gali būti priimtos registruotos kitų įstatymų pataisos, kurios reikalingos, kurių galiojimas nutrūksta ir kurias reikia pratęsti, pavyzdžiui, terminuotų sutarčių klausimai. Bet tai tik tokios detalės, o visoje apimtyje – tikrai ne“, – kalbėjo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys.

Profsąjungos, nelaukdamos, kol pataisų projektas bus įteisintas, žada visą savaitę rengti protesto akcijas. Didžiausia numatyta savaitgalį prie Seimo. Jų profsąjungos neketina atsisakyti, kad ir kaip pasisuktų Darbo kodekso pataisų svarstymai Seime.