„Vyriausybė atsižvelgdama į visus metus trukusias diskusijas su socialiniais partneriais priėmė sprendimą nuo rugpjūčio 1 d. didinti minimalią algą iki 850 litų. Nuo rugpjūčio tam, kad verslas spėtų tinkamai pasiruošti“, - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Užtrukusias diskusijas premjeras vertino kaip priekaištą: „Diskusijos šiek tiek užtruko, tą galime priimti ir kaip priekaištą sau.“

Andrius Kubilius
„Daugelis faktorių lėmė tai, kad mes iki dabar nepriiminėjome sprendimų dėl minimalios algos, vienas iš faktorių, apie kurį kalbėjęsi ir Trišalėje taryboje, tai tai, kad tik prieš kelias dienas įvyko antrieji rinkimai Graikijoje ir tai, kad jie baigėsi pakankamai pozityviai, mums leidžia šiek tiek ramiau žiūrėti į antrąjį šių metų pusmetį ir todėl mes dabar galėjome priimti tokį sprendimą“, - sakė A. Kubilius.

Pasak jo, biudžetui šis MMA padidinimas pajamų ir išlaidų atžvilgiu yra apylygis, tačiau šis padidinimas labiausiai paveiks smulkiųjų įmonių biudžetus.

„Man tenka apgailestauti, kad kai kurių profesinių sąjungų lyderiai tapę ar bent jau yra planuojama, kad jie taps, pavyzdžiui, socialdemokratų kandidatų sąrašo nariais, galbūt dėl to racionalumas jų požiūryje yra šiek tiek sumažėjęs. Bet mums rūpi bedarbiai, nepaisant kaip diskusijos su socialiniais partneriais klostosi, ir mums rūpi, kaip padėti tiems, kurie turi darbą, bet gauna labai nedidelius atlyginimus“, - dėstė A. Kubilius.

Pasak jo, antradienį Trišalėje taryboje buvo sutarta, kad MMA didinimas iki 850 litų yra pagrįstas.

E.Masiulis: 50 Lt - nelogiškai metamas saldainis rinkėjui

Pasak Liberalų sąjūdžio vadovo Eligijaus Masiulio, po antradienį praktiškai neįvykusio Trišalės tarybos posėdžio, kuriame protestuodamos nedalyvavo dalis profsąjungų, yra neaišku, kas remia sprendimą didinti MMA.

Eligijus Masiulis
„Liberalai buvo ir yra už didesnius atlyginimus Lietuvos žmonėms, bet esame įsitikinę, kad kelias, kuris yra pasirinktas yra visiškai netinkamas. Mes manome, kad pirmiausiai atlyginimų didėjimas ir augimas, naujų darbo vietų kūrimas tiesiogiai priklauso nuo sprendimų, kurių nei ši Vyriausybė, nei šis Seimas nepadarė, tai yra pirmiausiai keičiant darbo kodeksą ir darant darant darbo santykius lankstesnius, kuriant geresnę investicinę aplinką, sudarant tam tikras mokestines lengvatas naujai sukuriamoms darbo vietoms. Mūsų įsitikinimu, liberalų įsitikinimu, yra viskas iš kito galo daroma ir juolab, įvertinant tai, kad iki Seimo rinkimų lieka keturi mėnesiai, dabar yra pasakoma, kad mes jums 50 litų padidinsime minimalų atlyginimą, metamas saldainis ir galvojama, kad žmonės ant šito saldainio užkibs. Tai tikrai yra nenatūralūs sprendimai, nepagrįsti ekonomikos loginiais dėsniais“, - sakė Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis.

Pasak jo, jei darbo santykiai būtų lankstesni, o investicinis klimatas palankesnis, MMA didėtų natūraliai ir ne po 50 ar 100 litų.

Profsąjungos: Vyriausybės sprendimas – neteisėtas

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas teigė, kad Vyriausybės sprendimas yra neteisėtas, nes tokius pakeitimus pagal Darbo kodeksą galima priimti tik gavus Trišalės tarybos teikimą, tačiau Trišalėje taryboje sutarta dėl minimalaus atlyginimo dydžio didinimo nebuvo.

Artūras Černiauskas
„Pagal galiojantį Darbo kodeksą Vyriausybė neturėjo jokios teisės didinti vienasmeniškai minimalų darbo užmokesti 50 Lt. Toks Vyriausybės (red. MMA) padidinimas parodo požiūrį į socialinius partnerius, į socialinį dialogą Lietuvoje ir pasako, kad tas socialinis dialogas nieko nereiškia“, - kalbėjo profesinių sąjungų atstovas.

Pasak A. Černiausko, Vyriausybės sprendimas, nesulaukus visų Trišalės tarybos narių pritarimo, atskleidžia šios jėgos poziciją esamoje situacijoje. „Kai tik ji (red. - Vyriausybė) atėjo į valdžią, ji nesiskaitė su niekuo. Tai ir išeidama priiminėja sprendimus, kurie jai reikalingi, nesikonsultuodama su niekuo“, - piktinosi Trišalės tarybos narys.

A. Kubiliaus teiginius, kad dėl MMA didinimo buvo sutarta antradienį, pašnekovas pavadino neteisingu: „Trišalėje taryboje taip sutarta negalėjo būti. Vyriausybės pranešime spaudai aiškiai pasakyta, kad antradienį Trišalėje taryboje nedalyvavome mes, nes nenorėjome būti manipuliuoti. Mes Vyriausybė mėgsta sakyti, nesvarbu, ar pritariame, ar ne, sakyti - „mes pritarėme“. Tai buvo konsultacinio pobūdžio posėdis ir jis negalėjo priimti jokių sprendimų. Mūsų pozicija dėl 900 Lt visiškai nesikeičia“.

Pramonininkų konfederacija: geriau 50 Lt negu nieko

Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas ir Trišalės tarybos pirmininkas Jonas Guzavičius teigė, kad geriau 50 litų minimalaus atlyginimo didinimas negu jokio. „Tam žmogui, kuris dabar gauna 800 Lt vis vien yra geriau, kad po mėnesio gaus 850 Lt, nei ir toliau liktų 800 Lt. Šiuo atveju manau, kad tai - logiškas sprendimas. Toks ir turėjo būti priimtas“, - teigė darbdavių atstovas.

Jonas Guzavičius
„Esu patenkintas, kad darbdaviai buvo vieningi ir priėmė tą sprendimą. Atvažiavo (red. į antradienio konsultacinį posėdį) ir kai kurios profsąjungos, ne tos, kurios yra delegavę į Trišalę tarybą atstovus, tačiau net ir profesinių sąjungų buvo toks (red. sutarimas) – geriau žvirblis saujoj nei briedis lankoj“, - kalbėjo J. Guzavičius.

Pasak Trišalės tarybos pirmininko, Vyriausybės sprendimo jis nevertina kaip neteisėto. Nors bendras Trišalės tarybos sutarimas buvo priimtas balandžio mėnesį (red. didinti minimalią algą iki 900 Lt), J. Guzavičius tikina, kad Trišalė taryba yra tik patariamasis organas ir nėra aukštesnė už Vyriausybę ar Seimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (599)