Laikraščio straipsnyje teigiama, kad pagal pasiūlymus, svarstomus Europos Sąjungos (ES) sostinėse ir institucijose, 100 mlrd. eurų Ispanijos bankams bus išmokėti iš laikinojo gelbėjimo fondo - Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) - todėl pastovusis gelbėjimo fondas - nuo liepos įsigaliosiantis Europos stabilumo mechanizmas (ESM) - liks nepaliestas. Dienraštis cituoja ES diplomatus iš įvairių šalių.

Iš pradžių buvo planuota, kad visa EFSF finansinė pagalba bus atskaityta ir iš ESM. Kovą ES finansų ministrai susitarė, kad 200 mlrd. eurų, kuriuos EFSF paskolins Graikijai, Airijai ir Portugalijai, nebus atskaityti iš ESM, o greičiau prie jo pridėti, todėl abiejų fondų pajėgumas padidėtų iki 700 mlrd. eurų.

Dabar Briuselyje sklando idėja Ispanijai pažadėtus 100 mlrd. eurų paimti iš EFSF ir neperleisti jų ESM, kad Europos skolinimo pajėgumas padidėtų iki 800 mlrd. eurų.

Dienraštyje rašoma, kad tokiai idėjai priešinasi Vokietija. Šaltiniai laikraščiui teigė, kad pagal dabartinį susitarimą numatoma, jog programos Graikijai, Airijai ir Portugalijai bus perleistos ESM ir kad pinigai Ispanijai bus atskaityti iš ESM. Tada likusi gelbėjimo galia sumažėtų iki 400 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)