„Nauja stebėsenos forma turėtų tapti efektyvia prevencine priemone užtikrinant pajamų apskaitymą ir mokesčių mokėjimą viešojo maitinimo ir apgyvendinimo paslaugų, taip pat kituose su sezonine veikla susijusiuose sektoriuose, – sako Klaipėdos AVMI viršininkas Audrius Morkūnas. - Skiriamąją aprangą vilkintys darbuotojai stebės, kaip laikomasi mokestinės drausmės apskaitant pajamas, pvz., ar už prekę ar paslaugą yra išduodami kasos kvitai, fiksuos klientų srautus, kavinių ir kitų viešojo maitinimo įstaigų užimtumą ir pan., vykdys kitas jiems pavestas užduotis. Kita vertus, atsiranda galimybė dar operatyviau reaguoti į gyventojų pranešimus apie pastebėjus mokestinius pažeidimus, o prireikus ir suteikti pagalbą“.

Pasak A. Morkūno, Klaipėdos AVMI formuojama praktika netrukus bus pradėta taikyti visoje Lietuvoje. Planuojama, kad tokia vieša stebėsena bus vykdoma masinių švenčių metu, taip pat vykdoma tikslinė stebėsena, pvz., turgavietėse ir pan. Be to, nebus apsiribota vien vasaros sezonu - tokio pobūdžio stebėjimas bus vykdomas nepriklausomai nuo metų laiko. Mokesčių specialistai vilkės VMI logotipu pažymėtas liemenes, bus užsidėję kepurėles arba ryšės skarutes. Tikimasi, kad tai drausmins mokesčių mokėtojus, žinant ir tai, kad gyventojams bus patogiau pastebėjus mokestinį pažeidimą apie jį iškart pranešti VMI darbuotojui.

„Mokesčių administratoriaus taikomų priemonių, tarp jų ir stebėjimo, rezultatai rodo, kad prevencinės priemonės yra vis reikšmingesnės, jos leidžia aprėpti platesnį mokesčių mokėtojų ratą ir tai duoda apčiuopiamų rezultatų. Pavyzdžiui, vien projekto „Kurortinis sezonas“ metu kontroliuotų apgyvendinimo ir viešojo maitinimo paslaugas teikiančių apskrities mokesčių mokėtojų pardavimai praėjusių metų vasarą po aktyvių Klaipėdos AVMI stebėsenos veiksmų išaugo 12 mln. litų“, - sakė Klaipėdos AVMI viršininkas, pabrėžęs, kad atitinkamai didėjo ir jų valstybės biudžetui sumokama mokesčių dalis.

Klaipėdos AVMI primena, kad gyventojai apie pastebėtus mokestinius pažeidimus informuoti gali paskambinę VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildę anketą VMI interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)