Išskyrus graikus, didelė dauguma apklaustųjų teigiamai vertina Vokietijos kanclerės Angelos Merkel darbą krizės metu. Vokietijoje A. Merkel krizės politiką remia net 80 proc. žmonių.

"Antivokiškos nuotaikos apsiriboja Graikija - bent jau šiuo momentu", - teigia tyrimo autoriai. Skolų ir finansų krizės kamuojama Graikija yra aiški priešingybė Vokietijai, rodo tyrimas. Nė vienoje iš apklausoje dalyvavusių ES šalių Graikijos nevertina teigiamai. Graikai yra aršiausi ES kritikai. Be to, jie patys laiko save sunkiausiai dirbančiais europiečiais.

Apklausoje balandžio viduryje dalyvavo daugiau kaip 9 tūkst. žmonių iš Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Graikijos, Italijos, Lenkijos, Ispanijos ir Čekijos.

Tyrimas atskleidė ir pakankamai neigiamų aspektų: daugelyje šalių dauguma žmonių žemyno integraciją vertina skeptiškai ir mano, kad Europos jungimasis susilpnino vietos ekonomiką. Taip galvoja 70 proc. graikų, 63 proc. prancūzų, po 61 proc. britų ir italų. Tik Vokietijoje dauguma gyventojų (59 proc.) Europos integraciją vertina palankiai.

Skepsis vyrauja ir euro atžvilgiu. Vidutiniškai tik 37 proc. respondentų džiaugiasi bendrąją Europos valiuta. Šalys, neturinčios euro, nemano, ką nors praradusios. Pavyzdžiui, 73 proc. britų labai patenkinti savo svaru.

Dauguma apklaustų europiečių pastarųjų metų taupymo kursą laiko pakankamu arba per griežtu. Vokietijoje 60 proc. apklaustųjų teigė, kad taupyta pakankamai. Italijoje 57 proc. žmonių yra prieš naujas taupymo priemones, Ispanijoje - netgi 73 proc.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)