Bendrajam importuotų prekių kainų pokyčiui didžiausios įtakos turėjo 2,7 procento padidėjusios žalios naftos ir gamtinių dujų, 1,8 procento – chemikalų ir chemijos pramonės gaminių ir 6,9 procento sumažėjusios elektros, 1,9 procento – drabužių kainos (detalesnė informacija apie įtaką pateikta 2 lentelėje).

Per mėnesį iš eksportuotų prekių labiausiai padidėjo žalios naftos – 14,5 procento, gyvų gyvūnų ir gyvūninės kilmės produktų – 8,9 procento – kainos, o sumažėjo elektros – 12 procentų, padarinės medienos – 4,5 procento – kainos. Iš importuotų prekių daugiausia pabrango švitinimo, elektromedicininė ir elektroterapinė įranga – 8,5 procento, gyvi gyvūnai ir gyvūninės kilmės produktai – 6 procentais, o atpigo elektra – 6,9 procento, kiti nemetalo mineraliniai gaminiai – 4,1 procento.

Per metus (2012 m. kovo mėn., palyginti su 2011 m. kovo mėn.) eksportuotų prekių kainos padidėjo 4,1, o importuotų – 6,8 procento. Iš eksportuotų prekių daugiau­sia pabrango cheminės medžiagos – 25,6, žalia nafta – 18,2, rafinuoti naftos produktai – 16,9, cementas, kalkės ir gipsas – 13,9 procento, o atpigo augalinis aliejus ir augaliniai bei gyvūnų riebalai ir taukai – 22,5 procento, ryšio įranga – 16 procentų, plaušiena, popierius ir kartonas – 15,5 procento. Iš importuotų prekių daugiausia pabrango gamtinės dujos – 32,3, gyvi gyvūnai ir gyvūninės kilmės produktai – 24,8, akmuo, smėlis ir molis – 17,6, žalia nafta – 16,6 procento, o atpigo variklinių transporto priemonių kėbulai, priekabos ir puspriekabės – 12,6, megztiniai arba nertiniai drabužiai – 8,9, padarinė mediena – 8,1 procento.

Įtaka bendrajam eksportuotų / importuotų prekių kainų pokyčiui priklauso ne tik nuo prekių kainų pokyčio dydžio, bet ir nuo to, kokia yra produktų pagal veiklos rūšį lyginamoji dalis bendroje eksportuotų / importuotų prekių apimtyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją