"Jeigu Europa bus pasirengusi, žinoma, mes prisijungsime. Tai susiję ne tik su Lietuva, tai susiję su Europa. Ar 2014 metais Europa bus pasirengusi plėtrai, nes mes tebematome daug neišspręstų problemų Europos pietuose, galbūt naujus rinkimus Graikijoje“, - pareiškė Dalia Grybauskaitė interviu „Bloomberg News“ Čikagoje.

Ji teigė, kad Lietuva yra pasiryžusi laikytis fiskalinės drausmės ir investuoti į augimą. Tačiau prezidentė atsisakė nurodyti konkretų visiškos Lietuvos integracijos į euro regioną terminą.

„Tai nėra susiję su datomis. Tai susiję su filosofija, su elgesiu, su tuo, kas naudinga Lietuvai. Lietuva tai daro dėl to, kad tai mums naudinga. Tai nedaroma dėl to, kad mes norime pasikeisti savo banknotus“, - teigė ji.

Lietuvos ūkio plėtra šiemet tikriausiai bus spartesnė, negu prognozuoja Vyriausybė, sakė D.Grybauskaitė. Jos teigimu, ūkio augimas šiemet gali siekti maždaug 3 proc. ir viršyti oficialią 2,5 proc. prognozę.

Sustiprėjus vidaus paklausai, pirmąjį ketvirtį ūkio augimas, išankstiniais vertinimais, siekė 3,9 proc. ir viršijo prognozes. 2011 metais BVP augo 5,9 proc. ir buvo antras pagal dydį Europos Sąjungoje (ES), nusileidęs tik Estijai.

Rytų Europos šalys, 2004 ir 2007 metais stodamos į Europos Sąjungą (ES), pasižadėjo įsivesti eurą. Iš dešimties buvusių komunistinių ES valstybių narių bendrą valiutą jau įsivedė Slovėnija, Slovakija ir Estija. Rumunija eurą planuoja įsivesti 2015 metais, o Vengrija šiam žingsniui gali ryžtis 2018 metais.

Lenkija planuoja kitąmet prisijungti prie valiutos kurso mechanizmo.

Lietuva ir Latvija, kurios abi yra susiejusios savo valiutas su euru, prie euro zonos siekia prisijungti 2014 metais.

Stojimui į euro zoną taikomi infliacijos, biudžeto deficito, skolos, ilgalaikių palūkanų normų ir valiutos kurso stabilumo kriterijai. 2006 metais Lietuva tapo vienintele šalimi, kuriai nebuvo leista nuo 2007 metų prisijungti prie euro zonos, nes infliacija šalyje 0,1 procentinio punkto viršijo kriterijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)