„Richardas labai įdomi, betarpiška ir įkvepianti asmenybė. Teko svečiuotis pas jį Nekerio saloje, susitikti įvairiose konferencijose bei mūsų kartu įsteigto „Carbon War Room“ posėdžiuose. Paskutinį kartą su juo bendravau prieš savaitę Osle, kur vyko kitos jo įsteigtos organizacijos „Pasaulio vyresnieji“ (angl. „The Elders“) susitikimas“, - savo įspūdžius apie britų verslininką dėstė V.Lašas.

Darbuotojai atlyginimus pasiskiria sąžiningai

DELFI konferencijos svečias taip pat papasakojo apie savo verslo idėją – leisti darbuotojams patiems nusistatyti savo atlyginimus.

„Prieš keletą metų, perskaitęs E. Semlerio knygą „Eretikas“ pakalbinau bendradarbius, kad pabandytumėme išvystyti jo idėją. Projektą išbandėme prieš ketverius metus. Laiške, kurį parašiau kiekvienam asmeniškai apžvelgiau įmonės istoriją ir uždaviau keletą klausimų, tarp kurių buvo ir pasiūlymas pasiskirti sau atlyginimą“, - pasakojo verslininkas.

Darbuotojai turėjo parą laiko nuspręsti, kokio jie atlyginimo verti. Verslininką nustebino žmonių sąžiningumas: „Jie supranta, kad mes, kad ir kaip norėtume, šiandien norvegiškų atlyginimų dar mokėti negalime. Tačiau tai kiekvieną paskatina pagalvoti, kaip jis gali daugiau padaryti kartu savo bendrovėje, kad ji augtų bei bendrovės pajamos, atlyginimai kiltų“.

Paklaustas, kokius atlyginimus darbuotojai sau nusistatė, V. Lašas konkrečių sumų atskleisti nesiteikė, tačiau paminėjo, kad apie 80 proc. darbuotojų iškart gavo tokius atlyginimus, kokių užprašė. „Buvo atvejų, kad paties paskirtą atlyginimą netgi padidinome“, - pridėjo konferencijos svečias.

„Nesame maži, kurių niekas nepastebi“

Vladas Lašas
Šiais metais Kauno verslininkui, „Skubios siuntos“ generaliniam direktoriui buvo skirta tarptautinė verslo Taikos premija. V. Lašas teigė, kad šis įvertinimas jam buvo netikėtas. „Džiugu tokį apdovanojimą parvežti į Lietuvą ir kartu pakviesti visus nesijauti maža šalimi – mažais, kurių niekas nepastebi. Norvegija yra puikus pavyzdys, kaip maža šalis daro svarbius dalykus pasauliui“, - įvertinimu džiaugėsi premijos laureatas.

Paklaustas, ar gali verslas išgyventi ir sėkmingai plėstis, jei yra orientuotas tik į gana nedidelę vidinę Lietuvos rinką, V. Lašas atsakė: „Tai labai priklauso nuo verslo. Yra lokalus paslaugų verslas – nedidelė kirpykla retai gali plėstis tarptautiniu mastu, tačiau daugumai verslų reikia platesnių vandenų. Vidaus ir tarptautinė rinka vis labiau susilieja ir vis sunkiau pasakyti, kuris verslas yra tarptautinis, o kuris – ne“.

Tarptautinės verslo Taikos premijos laureatas, kaip sėkmingą lietuvišką verslą, tapusį globaliu, paminėjo LessLoss.com kompaniją, kuri pajėgi Lietuvoje sukurti ir pagaminti aukštos kokybės garso aparatūros priedus ir juos internetu pardavinėti visam pasauliui.

Autoritetai – vaikai ir jaunimas

Komentuodamas Tarptautinės verslo mokyklos atlikto „Globalaus verslumo tyrimo“ rezultatus, kurie atskleidė, kad Lietuva kol kas nėra orientuota į inovacijas (o į veiklos efektyvumą) šalis, pašnekovas teigė, kad šios dvi kryptys neprieštarauja, o greičiau viena kitą papildo ir yra reikalingos. „Verslumui reikia pakankamai daug įvairovės, tik tuomet išsigrynina pačios sėkmingiausios kryptys“, - teigė verslininkas.

Paklaustas apie informacinių technologijų ateitį po dešimtmečio, V. Lašas spėjo: „Daugelio technologijų srityje, ypač energetikos, vyks žaliųjų technologijų revoliucija. Be informacinių technologijų tai nebūtų įmanoma. Šie pokyčiai radikaliai pakeis daugelį mūsų darbų ir ištisų industrijų. Teko matyti „Google“ automobilį, kuriam nebereikia vairuotojo. Manau, kad po dešimties metų tai bus plačiai taikoma“.

Vienam DELFI skaitytojui susidomėjus, kas yra verslininko autoritetai, šis teigė, kad žavisi vaikais, jaunimu, smalsiais ir nerimstančiais žmonėmis. „Pats stengiuosi būti vaikiškai smalsus, bandyti naujus dalykus ir mokytis“, - teigė konferencijos svečias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)