Kavinių ir restoranų verslu užsiimantys lietuviai svarsto, ar anksčiau vasaromis pajūryje ir Lietuvos didmiesčiuose dirbęs jaunimas nesirenka vasaros darbų užsienyje. Darbdaviai pradeda nerimauti dėl trūkstamos darbo jėgos.

Reikia dabar, bet studentams sesija

„Forto“ restoranų grupės personalo vadovė Asta Zablackienė teigė, kad sezoniniam darbui padavėjų ieškoma jau dabar. „Tačiau daugeliui norinčių dirbti studentų dabar sesija. Jie nori pradėti dirbti birželio mėnesį, o mes jau atidarėme lauko kavines ir kiemus, todėl pagalbos reikia dabar“, - kalbėjo pašnekovė.

Pasak personalo vadovės, šiemet darbo vasarai ieškančių padavėjų ypač mažai. „Gavome labai nedaug gyvenimo aprašymų. Skelbimą platinome ir per darbo biržą, tačiau atsiliepė vos keli. Nebeprašome jau net darbo patirties, esame pasiryžę naujus darbuotojus apmokyti, tačiau nėra ko“, - skundėsi A.Zablackienė. Moteris priminė, kad dėl prekybos alkoholiu ribojimo darbo jėgos trūkumo negali išgelbėti ir nepilnamečiai moksleiviai.

„Forto“ restoranų grupės atstovė svarstė, kur galėjo dingti anksčiau aktyviai vasaros darbo ieškojęs jaunimas. „Tikriausiai išvažiuoja dirbti už Lietuvos ribų. Net kai kurie nuolatiniai mūsų darbuotojai išsiprašo vasarai iš darbo ir išvažiuoja uždarbiauti“, - kalbėjo pašnekovė.

Norinčio vasarą dirbti jaunimo mažėjimą pastebi ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas. Anksčiau jaunimą viliojęs darbas pajūryje vis mažiau populiarus. „Sunku rasti darbuotojų vasarai ir kuo toliau, tuo bus sunkiau, - spėjo pašnekovas. - Manote, kad krizė savo nepadarė? Čia jau tiek nepavyks uždirbti, kiek anksčiau“. Nors Palangos viešbučių ir restoranų asociacija neturi duomenų, kiek sezoninio darbo metu padaugėja aptarnaujančio personalo mieste, tačiau pastebima, kad jį prisikviesti vis sunkiau.

Labiausiai trūksta padavėjų Vilniuje

„Mambo pizza“ atstovai teigia, kad priimti papildomų darbuotojų planuoja tik tuose restoranuose, kur yra lauko terasos: vienose darbuotojų reikės dvigubai daugiau, kitose vos kelių papildomų darbuotojų.

Picerijos atstovų teigimu, labiausiai darbo jėgos trūkumas jaučiamas sostinėje, nes iš miesto išvyksta studentai, kiti darbuotojai išvyksta dirbti į pajūrį.

„Vičiūnų restoranų grupės“ vadovas Gediminas Balnis pasakojo, kad naujų darbuotojų įdarbinimo procesas vyksta visus metus, todėl vasaros sezono išskirti negalėtų. „Žinoma, atidarius lauko kavines darbuotojų reikia daugiau, aktyviau dabar jų ir ieškome. Tačiau vietose, kuriose nėra lauko kavinių, darbuotojų vasarą reikia mažiau, todėl vyksta ir darbuotojų perskirstymas“, - aiškino pašnekovas.

Verslininkas paminėjo, kad ypač sudėtinga į restoranus priimti dirbti moksleivius ar nepilnamečius: „Tai ne tik prekybos alkoholiu klausimas. Yra daug ir kitų apribojimų, kurie nepilnamečio įdarbinimą labai apsunkina“.

G. Balnis pastebėjo, kad gegužės mėnesį vasarai reikalingų darbuotojų restoranams paieška visada būna sunkesnė, nes jaunimas pradeda plūsti į pajūrį, tačiau birželio mėnesį situacija stabilizuojasi.

„Žemaičių smuklės“, „La Provence“ ir „Domm“ restoranų šeimininkas Arūnas Oželis teigė, kad vasarą įdarbina apie dešimt naujų darbuotojų. „Turime keletą pastovių sezoninių darbuotojų, kurie atvažiuoja ne pirmą vasarą. Daugiausia vasarai darbo ieškosi studentai. Nepilnamečių nedarbiname, nors dažnai iš draugų matosi noras, kad vaikai dirbtų, tačiau patys darbštumu nepasižymi. Taip ir su draugais galima susipykti“, - pastebėjo pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (404)