"Situacija itin sunki, itin įtempta. Rinkimų rezultatai parodė labai stiprų pasikeitimą dviem valdančiosioms partijoms ir kraštutinumų padidėjimą, tad kelia itin didelį nerimą", - sakė jis radijui "Europe 1".

Po sekmadienio rinkimų, per kuriuos graikai nubaudė partijas, sutikusias su griežtomis ES ir TVF finansinės pagalbos sąlygomis, šaliai gresia politinė aklavietė.

Po to, kai konservatorių Naujosios demokratijos partijai pirmadienį nepavyko suformuoti vyriausybės, ši užduotis atiteko radikalių kairiųjų partijai "Syriza", kurios lyderis Aleksis Cipras antradienį sakė, kad rinkimai "aiškiai anuliavo" Graikijos susitarimą dėl paskolos.

"Abejojimas sutartimis, dėl kurių buvo stropiai deramasi, ... gali įžiebti neramumus, kuriuos bus sunku kontroliuoti", - sakė A.Juppe.

Jis vėliau trečiadienį turi dalyvauti paskutiniame savo, kaip užsienio reikalų ministro, vyriausybės posėdyje, kuris rengiamas prezidentui Nicolas Sarkozy sekmadienį pralaimėjus rinkimus.

Tuo tarpu Prancūzijos išrinktasis socialistų prezidentas Francois Hollande'as žadėjo iš naujo derėtis dėl ES fiskalinio pakto, kad būtų akcentuojamas ne tik taupymas, bet ir ekonomikos augimas, tačiau tam įnirtingai priešinasi Vokietija.

Graikija ketvirtadienį gaus 5,2 mlrd. eurų paskolos išmoką

Graikija ketvirtadienį gaus 5,2 mlrd. eurų išmoka pagal paskolos sutartį su Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), nors didėja netikrumas dėl šios šalies politinės ateities, pranešė Europos Komisija.

"Išmoka bus pervesta, nes ji jau buvo patvirtinta", - sakė ES ekonomikos komisaro Olli Rehno atstovas Amadeu Altafaj Tardio trečiadienį sakė telefonu naujienų agentūrai AFP.

Graikija laukia naujos ES ir TVF paskolos išmokos

Graikija, vis dar neturinti vyriausybės po aiškaus laimėtojo neiškėlusių rinkimų, trečiadienį suabejojo, ar Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) šią savaitę išmokės labai reikalingą finansinės pagalbos dalį.

"Yra klausimų" dėl naujausios gelbėjimo paskolų išmokėjimo dalies užsitikrinimo, radijui "Skai Radio" sakė kadenciją baigiančio premjero Luko Papadimo patarėjas ekonomikos klausimais Gikas Harduvelis.

"Kodėl jie turėtų duoti mums pinigų?", - klausė G.Harduvelis, turėdamas omenyje tai, kad Graikija, kaip žada sekmadienio rinkimuose pozicijas labai sustiprinusios ir taupymui nepritariančios partijos, atsisakys savo įsipareigojimų.

Kaip rašo centro dešiniosios pakraipos dienraštis "Kathimerini", ES patvirtino Atėnams, kad 5,2 mlrd. eurų išmokai bus pritarta, tačiau tinklalapis "To Vima" spėja, kad ES gali nuspręsti atidėti išmokėjimą ir taip padidinti spaudimą Graikijai.

Per sekmadienį įvykusius visuotinius rinkimus aiškus laimėtojas neiškilo, tačiau savo pozicijas labai sustiprino kairiųjų partija "Syriza", kuri dabar turės 52 deputatus ir bus antra pagal dydį parlamentinė frakcija.

Pagrindinės partijos, kurios žadėjo tęsti reformas dėl deficito mažinimo, - "Naujoji demokratija" ir socialistų "Pasok" - 300 vietų parlamente drauge turės tik 149 vietas. Jų turimų mandatų nepakanka dabartinei technokrato L.Papadimo valdančiajai koalicijai pratęsti.

TVF pirmadienį paskelbė, kad laukia, kol Graikijoje bus suformuota nauja vyriausybė, ir tik tada spręs, kaip veikti toliau.

"Laukiame kontaktų su nauja vyriausybe, kai tik ji bus suformuota. Iki to laiko daugiau nieko nekomentuojame", - žurnalistams sakė TVF atstovė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)