Nors dvišalės prekybos ar investicijų statistikos skaičiai kol kas nėra įspūdingi, anot ministro, svarbu, kad šiandien abiejų šalių verslas rodo susidomėjimą bendradarbiauti. Daug Lietuvos maisto perdirbimo pramonės įmonių šiais metais jau dalyvavo Tarptautinėje maisto ir gėrimų pramonės parodoje Dubajuje "Gulffood 2012".

Ministras pažymėjo, kad verslo forumas yra gera galimybė pristatyti Lietuvos investicines galimybes JAE verslininkams, ir pakvietė juos investuoti į Lietuvos finansų bei verslo paslaugų sektorius, nekilnojamojo turto vystymą, transportą, logistikos centrus ir kitas ūkio šakas.

"Esu įsitikinęs, kad abipusė nauda turi būti mūsų dvišalio ekonominio bendradarbiavimo augimo pagrindas", - pažymėjo A.Ažubalis.

Didžiausią eksporto į JAE potencialą, pasak A.Ažubalio, turi medienos apdirbimo ir baldų pramonės, elektros ir elektronikos įrengimų, tekstilės ir aprangos, chirurgijos ir medicinos instrumentų, informacinių ir bankinių technologijų, mobilių komunikacijų verslui ir sprendimų valdžiai sektoriai. Išskirtos ir Lietuvos maisto perdirbimo pramonės įmonės, turinčios "halal" sertifikatus.

Susitikimo su JAE užsienio prekybos ministre Lubnia bint Kalid Al Kasimi (Lubna bint Khalid Al Qasimi) metu gegužės 7 dieną užsienio reikalų ministras pakvietė JAE aktyviai bendradarbiauti plėtojant dvišalę prekybą ir skatinant abipuses investicijas. Taip pat buvo aptartos Europos Sąjungos derybos su Persijos įlankos bendradarbiavimo taryba dėl laisvosios prekybos susitarimo. Susitikime dalyvavusios Lietuvos įmonės pristatė bendradarbiavimo su JAE pasiūlymus.

Susitikimuose su JAE valdžios atstovais A.Ažubalis pristatė bendradarbiavimo galimybes mokslo ir inovacijų srityje kartu vystant aukštųjų technologijų segmentus, pakvietė JAE studentus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose. Ministras taip pat paragino JAE atstovus dalyvauti tarptautinėje turizmo parodoje Lietuvoje "Vivatur". Tai galėtų prisidėti prie įvažiuojamojo turizmo Lietuvoje plėtros. Be to, A.Ažubalis pabrėžė unikalias Lietuvos medicininio ir sveikatinimosi turizmo galimybes.

Darbo vizito JAE metu kartu su Lietuvos verslo konfederacija surengtoje verslo misijoje dalyvauja šešios Lietuvos įmonės, atstovaujančios technologijų centrams, aukštojo mokslo, logistikos, nekilnojamojo turto, keleivių pervežimų sprendimų bei tekstilės sektoriams.

2011 m. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos ir JAE prekybos apyvarta siekė 76,47 milijono litų. Prekybos su JAE balansas buvo teigiamas ir sudarė 44,69 milijono litų. Lietuvos eksportas siekė 60,58 milijono litų ir, palyginti su 2010 m., padidėjo 24 procentais. Iš JAE praėjusiais metais importuota už 15,89 milijono litų - 71,37 procento daugiau nei 2010 m.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)