Vadinamasis „pagalvės“ mokestis Palangoje pradedamas rinkti nuo birželio. Po 1 litą už kiekvieną kurorte praleistą naktį turės mokėti visi viešbučiuose, poilsio namuose, kempinguose ar privačiuose būstuose apsistoję poilsiautojai. Nuo mokesčio atleidžiami tik vaikai iki 7 metų bei dalis ligonių.

Palangiškiai nuogąstauja, kad mokestis atbaidys dalį poilsiautojų. Rinkliavai pritariantys verslininkai įsitikinę, kad kurortą pamėgę žmonės dėl 10 litų tikrai nebėgs kitur.

„Kitais metais matys, kad miestas padarė už tą litą kažkokį matomą darbą. Patikėkit, reikėjo iš karto ne litą. Su 1 litu daug nepadarysi, mažiausiai nuo 2 iki 3 reikėjo. Viskas brangsta šiais laikais“, – sako Vincas Nesteckis, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos valdybos narys.

„Jau apmokestinamas mašinų stovėjimas. Atrodo, kad per daug brangus kurortas. Tuo labiau, kad pas mus Palangoj vien tiktai jūra. O jeigu nėra [gero] oro, tai nuobodžiauja žmonės. Sumokėję tokius pinigus, aš manau, jie gali būti nepatenkinti“, – kalbėjo LTV Naujienų tarnybos kalbinta Palangos gyventoja.

„Svarbu, kur eis tie pinigai, surinkti iš poilsiautojų, – kuriam tikslui. Jeigu jie eitų dėl Palangos gerovės – remontuoti ką nors, tai galbūt. O jeigu jie nuplauks, kaip būna, kad surenka iš žmonių ir nuplaukia tie pinigėliai, tai, žinoma, kad skriauda. Nuskriausti kažkokį atvažiavusį pensininką, kad į kišenę kas įsidėtų...“ – sakė kita palangiškė.

Kai kuriuos verslininkus naujoji rinkliava piktina. Esą ir taip sumokama nemažai mokesčių, o dirbantys nelegaliai ir toliau nieko nemokės. Kiti teigia, kad „pagalvės“ mokestį reikėjo įvesti nuo kitų metų.

Mat daugelis viešbučių ir poilsio namų jau užsakyti visai vasarai. Kambarius poilsiautojai rezervavo dar pernai, todėl „pagalvės“ mokestį už juos esą teks mokėti patiems verslininkams.

„Truputėlį pavėluota, reikėjo anksčiau apie tai galvoti, ir užsakius vietas būtų gal paprasčiau buvę, bet, aš manau, kad tai nėra esminis nusižengimas, visa tai yra pataisoma. Tie metai duos įsibėgėti, kitais metais žmonės labiau pripras“, – svarsto organizacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė.

Kurorto vadovai teigia, kad mokestį verslininkai privalės rinkti ir iš anksčiau rezervavusiųjų vietas.

„Todėl, kad tai neturėtų turėti įtakos jų kainai. Todėl, kad tai yra miesto rinkliava, kuri yra atskaitoma visai kitu būdu, jai netaikomas PVM ir panašiai“, – tvirtina Akvilė Kilijonienė, Palangos savivaldybės administracijos direktorė.

Per metus iš rinkliavos savivaldybė planuoja surinkti apie pusę milijono litų. Pinigai bus skiriami miesto infrastruktūrai, įvairiems renginiams. Dėl jų paskirties esą spręs ir patys į darbo grupę įtraukti verslininkai.