„Jei esate šioje internetinėje parduotuvėje, vadinasi jūs rūpinatės savo sveikata“, „veiksminga priemonė kovoti su rūkymu“, „pajuskite rūkymo laisvę“, „visiškai nekenkia Jūsų sveikatai“, „puikiai veikia psichologiškai“ - tokiomis skambiomis frazėmis viliojami interneto vartotojai išbandyti elektronines cigaretes. Vienkartinę tokią cigaretę galima išbandyti už 15 litų, o už „prabangų“ elektroninį cigarą gali tekti sumokėti ir iki 400 litų.

Gausi elektroninių cigarečių pasiūla internetinėje erdvėje gąsdina tabako kontrole besirūpinančių įstaigų atstovus. Bijoma, kad internetu parduodant prekes sunku įsitikinti, ar pirkėjas yra pilnametis, ar jos nepaskatins nepilnamečių rūkyti. Be to, nerimą kelia elektroninių cigarečių tyrimų trūkumas: neaišku, kokią įtaką žmogaus sveiktai turi ilgalaikis šio tipo cigarečių naudojimas.

Elektroninės cigaretės su kaukolės ženklu

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėjas Arvydas Naina teigė, kad nors pagal Tabako kontrolės įstatymą „gaminti ir parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurių dizainas imituoja tabako gaminius ar jų pakuotes“ yra draudžiama, elektroninėms cigaretėms šis draudimas negalioja. Inspekcija šių produktų pardavimą kontroliuoja tik tikrindama reikalingus produkto saugos dokumentus.

A.Naina teigimu, šiais metais į Lietuvą jau buvo neįleistos keturios elektroninių cigarečių siuntos: viena – dėl elektronikos reikalavimų, kitos trys – dėl cheminės sudėties. „Teko matyti ir tokias elektroninių cigarečių siuntas, kur ant pakuočių buvo pažymėta, jog skystis yra labai pavojingas sveikatai. Daugiausia elektroninių cigarečių atvežamos iš Kinijos, nes jų maža savikaina“, - teigė pašnekovas.

Nors elektroninių cigarečių prekyba kol kas nėra uždrausta, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos atstovas teigė nerimaujantis dėl šio produkto saugumo: „Kiek siunčiau užklausų, nei karto nesulaukiau dokumentų, kurie įrodytų, kad elektroninių cigarečių naudojimas yra absoliučiai nepavojingas“. Pašnekovas teigė skaitęs tik vieną amerikiečių tyrimą, kurio išvados skelbė, kad elektrinės cigaretės yra mažiau pavojingos nei įprastos cigaretės, tačiau kol kas negalima nuspėti, kokios gali būti ilgalaikio tokių cigarečių vartojimo pasekmės.

Nors elektroninių cigarečių prekeiviai žada, kad šis produktas gali padėti atsikratyti rūkymo, A.Naina įspėja, kad jos gali kaip tik įpratinti rūkyti. „Pats esu bandęs elektroninę cigaretę. Esu nerūkantis, todėl įprastos cigaretės surūkyti negalėčiau, bet ši nesukėlė pasibjaurėjimo. Vaikas, pabandęs tokią cigaretę mokykloje, gali užsinorėti pastoviai ją naudoti“, - asmeninę nuomonę dėstė pašnekovas.

Elektroninės cigaretės Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos yra įrašytos į jautrių produktų sąrašą. „Įvežant šias prekes iš trečiųjų šalių su mumis susisiekia muitinės atstovai ir mes galime vykti tikrinti reikalingų dokumentų. Deja, tokių patikrinimų galima išvengti įsivežant elektronines cigaretes iš kitų Europos Sąjungos šalių“, - aiškino specialistas.

A.Naina nuogąstavo, kad ypač sunku kontroliuoti internetinę prekybą: patikrinti pirkėjo pilnametystės beveik neįmanoma, o pardavėjai dažniausiai yra ne įmonės, o fiziniai asmenys.

Vaistas, žaislas ar patogumas rūkančiajam

Elektroninės cigaretės tabako gaminiams negali būti priskirtos, nes jose tabako tiesio nėra. Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos pirmininkas Aurelijus Veryga aiškino, kad tokio tipo cigaretėse yra nikotino, kuris gali sukelti priklausomybę, tačiau jis gali būti išgaunamas ir be tabako gaminių.

„Šis produktas yra naujas visame pasaulyje, todėl teisinis reglamentavimas dar nėra sutvarkytas. Medicinoje yra panašių prietaisų, kurie skirti gydyti nuo priklausomybės tabakui, tačiau jie yra registruoti kaip vaistai, yra praėję reikalingus klinikinius tyrimus, saugumo reikalavimus“, - aiškino pašnekovas. A.Veryga teigė, kad elektroninių cigarečių gamintojai nesuinteresuoti, kad jų produktas būtų priskirtas medicininiams prietaisams, nes jo vartojimas būtų laikinas.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos pirmininkas spėliojo, kam gamintojai skiria elektronines cigaretes: „Kartais jos pristatomos kaip prietaisas, skirtas mesti rūkyti, nors toks efektyvumas nėra įrodytas. Jei produktas, skirtas gydyti, tai turi būti atlikti klinikiniai tyrimai, nurodytos indikacijos. Jei tai – žaisliukas, suaugusieji nežaidžia, o vaikams tokios cigaretės atrodo patrauklios (kraunamos per USB jungtį, šviečia įvairiomis spalvomis). O gal jos orientuotos į rūkančiuosius, kurie jas naudotų vietose, kuriose rūkyti negalima. Kai kuriuose prietaisuose net nėra nikotino, tai išvis, tai tėra žaidimas“. Dėl neaiškios elektroninių cigarečių paskirties, mokslinių tyrimų tyrimų šio produkto prekyba ir išlieka sunkiai kontroliuojama bei reglamentuojama.

A.Veryga įsitikinęs, kad nors reklamose teigiama, kad elektroninės cigaretės gali padėti mesti rūkyti, iš tiesų jos gali kaip tik sukelti priklausomybę: „Jei žmogus pradėtų rūkyti nuo šių cigarečių, priklausomybė tikrai atsirastų. Reikia atkreipti dėmesį, kad šis produktas nėra saugus naudoti, nes jokie tyrimai nepatvirtina, kad elektroninės cigaretės nesukelia sveikatos problemų“.

Įstatymo pakeitimas parlamentarų stalčiuje

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Liutkutė taip pat teigia, kad kol kas pažaboti plintančios prekybos elektroninėmis cigaretėmis nepavyksta: „Elektroninės cigaretės nepatenka į Tabako kontrolės įstatymo taikymo sritį. Elektroninės cigaretės šiuo metu traktuojamos kaip paprastas produktas, kurio prekybai ir reklamai ribojimų nėra. Jos rinkoje turi teisę kontroliuoti su kitomis prekėmis“.

Specialistė teigė, kad Tabako kontrolės įstatymo straipsnių pakeitimo ir papildymo projektas jau yra registruotas Seimo duomenų bazėje, tačiau kada prašymas tabako gaminių pakaitalus uždrausti Lietuvoje pavyks, lieka neaišku.

„Prekyba elektroninėmis cigaretėmis bei šių produktų reklama turėtų būti ribojami, siekiant apsaugoti žmonių sveikatą. Elektroninių cigarečių sudėtis ir jų poveikis žmogaus sveikatai dar nėra ištirtas. Jų reklamoje dažnai pateikiama informacija, kad tai sveikas, žalos organizmui nekeliantis gaminys ar pagalbinė priemonė mesti rūkyti, tačiau šie teiginiai nėra įrodyti jokiais tyrimais“, - dėstė pašnekovė.

Kadangi Lietuvoje tyrimų su elektroninėmis cigaretėmis nebuvo atlikta, tabako kontrolės ekspertams tenka remtis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis. Organizacija skatina visus vartotojus elgtis apdairiai ir susilaikyti nuo elektroninių cigarečių įsigijimo ir vartojimo.

Elektroninių cigarečių poveikių gyventojams jau spėjo pasirūpinti kai kurios pasaulio šalys. Maltoje šio tipo gaminiai yra pripažinti tabako gaminiais ir joms taikomi visi tabako gaminių apribojimai. Didžiojoje Britanijoje elektroninių cigarečių negalima pardavinėti kaip prietaiso, skirto mesti rūkyti. JAV tyrimas parodė, kad šio produkto išskiriamuose nikotino garuose yra medžiagų, sukeliančių vėžį.

DELFI primena, kad 2010 m. kovo mėnesį Valstybinė ne maisto produktų inspekcija buvo nurodžiusi elektroninių cigarečių platintojams nutraukti savo veiklą, remiantis Tabako kontrolės įstatymu bei reikiamų dokumentų trūkumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)