„Manau, kad minimalų atlyginimą mes galime pasikelti, nes jau šiandien nekalbant apie 900 litų, visose normaliose įmonėse jis yra didesnis. Pas mus 2,2 tūkst litų yra atlyginimai iki mokesčių, - sakė verslininkas. - Iki kokio 1,2-1,5 tūkst. litų mes tikrai privalėtume pakelti minimalų atlyginimą ir mažiau mokėti socialinių pašalpų, nes skatinama bedarbystė, o tuos mokesčius (socialinėms išmokoms – DELFI) vis tiek reikia kažkam uždirbti. Politikai lengva ranka dalina socialines pašalpas, o darbdavius kala prie kryžiaus.“

Jis sako, kad sprendimai dėl minimalios algos turėtų būti išdėstyti planuojamame Nacionaliniame susitarime tarp darbdavių, darbuotojų profsąjungų ir politikų. Verslininko manymu, į šį susitarimą turėtų patekti ir kitos sritys.

„Mes negalime be proto žmones šviesti, o po to jie išvažiuoja skinti braškių. Aš manau, pas mus tikrai yra taisytinų vietų. Valstybiniame sektoriuje – trūksta kompetencijų, dažnai susiduriame su nekompetencijomis, kitąsyk ir administravimas pas mus kainuoja brangiau nei jo realiosios sąnaudos“, - dėsto T. Barštys.

Verslininko nuomone, būtina pasirašyti Nacionalinį susitarimą, nes politinis, verslo ir socialinis sluoksnis turi bendradarbiauti.

„Dažniausiai politikai prieš rinkimus prižada visko, o po rinkimų nesilaiko, aš manau, kad dabar mes turime surasti bendrus sąlyčio taškus. Gyvename ekonominės krizės sumaištyje, pažiūrėkite, kokia yra mūsų vidaus skola, kokioje skoloje jau gimsta vaikas, o kiek sukuriame BVP“, -
problemas, dėl kurių sprendimo iš anksto reikia tartis, vardija T. Barštys.

Verslininko nuomone, Nacionalinis susitarimas tik paskatintų politikus elgtis atsakingiau, o atsakomybės, jo manymu, per daug nebūna.

Penktadienį prasidėjo diskusijos dėl antrojo Nacionalinio susitarimo – pirmasis buvo pasirašytas 2009 m., kai Lietuvą užklupo finansų ir ekonomikos krizė. Dabar planuojama antrąjį susitarimą pasirašyti kur kas didesniu mastu – ne tik tarp Vyriausybės ir socialinių partnerių, bet tarp visų didžiųjų politinių partijų ir verslo bei darbuotojų organizacijų. Premjeras Andrius Kubilius sakė, jog susitarta dėl tokio dokumento reikalingumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (444)