Bankų atstovai panorusius prašymą dėl kreditinės kortelės pildyti gyventojus siunčia namo ir prašo grįžti su įrodymu, kad šie iš tiesų gauna pastovias pajamas pagal autorines sutartis.

Duomenis turėtų matyti

„Sodra“ direktoriaus patarėja Jolita Skinulytė-Niakšu aiškino, kad duomenys apie gyventojų pajamas bankams yra prieinami pagal pasirašytą sutartį tarp banko ir „Sodros“. „Pagal mūsų turimas tipines sutartis su kredito įstaigomis, duomenys apie pajamas pagal autorines sutartis bankams yra teikiami“, - kalbėjo „Sodra“ atstovė.

J. Skinulyte-Niakšu svarstė, kad nesusipratimas bankuose dėl gaunamos informacijos gali kilti dėl autorinių sutarčių tipo. Jei asmuo autorinį atlygį gauna ne pagal įprastą, o licencinę autorinę sutartį, tuomet mokesčiai „Sodrai“ nemokami. „Sistemoje yra tik tie duomenys apie asmenų gautas pajamas, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos. Taigi, jei asmuo gauna pajamų, kurios nėra apmokestinamos socialinio draudimo įmokomis, „Sodra“ neturi duomenų apie tokias pajamas. Be to, kadangi dirbantiems tik pagal autorines sutartis yra ribojama maksimali suma, nuo kurios skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, bankai nemato visos autorinių sutarčių sumos. Matoma tik ta dalis, nuo kurios privalo būti apskaičiuotos ir sumokėtos socialinio draudimo įmokos“, - kalbėjo specialistė.

Riziką vertina individualiai

„Danske“ banko produktų vadybos skyriaus vadovas Mindaugas Dambrauskas DELFI patvirtino, kad bankai gali matyti ne visas pagal autorines sutartis dirbančiųjų gyventojų pajamas. „Jei klientas su įmone turi tik autorinę sutartį, mes matome ne visą jo uždarbį. Jei gyventoją su užsakovu sieja ir darbo santykiai, ir autorinė sutartis, tuomet banko darbuotojai mato visus gaunamus kliento pinigus“, - aiškino pašnekovas.

M. Dambrauskas teigė, kad pranašumo pagal darbo sutartį užmokestį gaunantys asmenys prašant kreditinės kortelės ar paskolos, neturi, tačiau iš autorinių sutarčių gyvenančių klientų rizikos vertinimas gali užtrukti ilgiau: esant pastoviam uždarbiui, banko darbuotojams paprasčiau vertinti riziką.

„Prašant kreditinės kortelės didelio skirtumo tarp klientų su darbo ir autorinėmis sutartimis nėra. Kiekvienu atveju rizika yra vertinama individualiai, žiūrimas užmokesčio pastovumas, kokios trukmės yra išmokėjimai, - sakė „Danske“ banko atstovas. - Žinoma, reikia suprasti, kad jei žmogus ateina prašyti paskolos, pasirašęs autorinę sutartį vos prieš mėnesį, tai kredito riziką vertinantys darbuotojai į šį asmenį žiūri kitaip nei į tą, kuris visus metus turi autorinę sutartį ir pagal ją gauna pastovias pajamas“.

Autorinės pajamos – specifinės

„Citadelė“ banko atstovai DELFI teigė, kad bankai turi galimybę iš „Sodros“ duomenų bazės gauti informaciją apie klientų pajamas, gaunamas pagal autorines sutartis. „Tačiau šios klientų pajamos yra specifinės, dažnai labai nepastovios ir kintančios, todėl bankai autorines klientų pajamas visuomet vertina individualiai, atsižvelgdami į šių pajamų tvarumą, jų gavimo tęstinumą ateityje ir pan.“, - komentavo specialistai.

Kitų specifinių kriterijų klientams, dirbantiems pagal autorines darbo sutartis, banko „Citadelė“ rizikos vertintojai teigia nenaudojantys. Klientas tiesiog turi būti pilnametis, gauti pastovias pajamas ne mažiau nei pusę metų, turėti gerą skolinimosi istoriją, neturėti pradelstų mokėjimų bankui bei kitoms institucijoms. Suteikiamo kredito dydis priklauso ne nuo darbo sutarties tipo, bet nuo kliento gaunamų pajamų dydžio bei turimų įsipareigojimų.

Nori apsidrausti

„Swedbank“ vartojamojo finansavimo skyriaus vadovė Jūratė Šidlauskaitė teigė, kad šio banko darbuotojai taip pat „Sodros“ duomenų bazėje nemato visų gyventojų pajamų, gautų už autorines sutartis. „Kadangi „Sodros“ duomenų bazėje nėra galimybės matyti visų tipų pajamų, gaunamų pagal autorines sutartis, norėdami tinkamai įvertinti kliento galimybes gauti ir grąžinti kreditą, prašome kliento pateikti dokumentus, patvirtinančius tokių pajamų gavimą“, - situaciją komentavo pašnekovė.

Specialistė tikino, kad užkirsti kelią kreditinei kortelei gali ne sutarties, pagal kurią gaunamos pajamos, tipas, bet ir kiti kriterijai:. Norint įsigyti kreditinę kortelę, ypač daug dėmesio skiriama gaunamų pajamų tvarumas ir reguliavimas. Taip pat banko rizikos vertintojas atsižvelgia į tai, ar kliento gaunamų pajamų pakanka ne tik finansinių įsipareigojimų dengimui, bet ir kasdienių poreikių tenkinimui, ar klientas neturi blogos kreditavimo istorijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)