Įmonių savininkai ir darbuotojai raginami fiksuoti gerus darbo saugos praktikos pavyzdžius. Išrinkti geriausiais bus apdovanojami, praneša LTV Naujienų tarnyba.

Europos Sąjungoje kasmet dėl nelaimingų atsitikimų darbe žūsta 5,5 tūkst. darbuotojų. Patiriami nuostoliai – beveik 500 mlrd. eurų. Lietuvoje žūsta ar sunkiai sužalojami iki 200 žmonių.

Tačiau darbo inspektoriai pastebi, kad smulkių nelaimingų atsitikimų šalies įmonėse užfiksuojama mažiau nei jų įvyksta. Lietuvoje tik 15 proc. įmonių savininkų ir vadovų skiria pakankamą dėmesį darbo saugai. Europos Sąjungoje tai blogiausias rodiklis.

„Tai ir pačio darbuotojo neatsakingumas, atliekant darbus, kurie reikalauja papildomos apsaugos. Kita vertus, klausimas darbdaviui, ar jis visada aprūpina, kad darbuotojas, atliekantis darbus, būtų saugus“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Audra Mikalauskaitė.

Europos saugos ir sveikatos darbe agentūra paskelbė saugių darbo vietų kampaniją „Bendromis jėgomis mažinkime riziką darbe“. Užsiregistravus Darbo inspekcijos tinklapyje kampanijos dalyviams bus suteiktas specialus pažymėjimas. Taip pat dalyviai turės pateikti pavyzdinius darbo saugos praktinius pavyzdžius.

Bus vertinami inovaciniai ir išskirtiniai sprendimai, kaip vadovai bendradarbiauja su darbuotojais. Apdovanojamos bus įmonėms, kuriose dirba iki šimto ir daugiau nei šimtas dirbančiųjų.

Atrinkti geriausi pavyzdžiai bus siunčiami į Europos apdovanojimų konkursą. Tačiau darbdavių atstovai sako, kad vien fiksuoti pavyzdžius nepakanka.

„Mes galvojam, kad jau reikia pradėti kalbėti šeimose apie tai. Darbe viskas gerai – šalmas ant galvos. O namie, mes pastebim, žmonės atsipalaiduoja. Ir turim faktų, kad buityje žmonės susižaloja. O vaikai viską mato. Ir elgiasi, kaip elgiasi jų tėvai“, – teigia Danas Arlauskas, Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius.

Kampanijos dalyvių paraiškos priimamos iki rugsėjo 10-osios. Laimėtojai bus pakviesti į finalinį renginį Ispanijoje. Šiai kampanijai organizuoti mūsų šalyje Europos saugos ir sveikatos darbe agentūra skyrė 40 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją