Savitarnos esmė – didėjant darbo našumui pramonės sektoriuje materialios gėrybės pinga, taigi mažėja išlaidos joms įgyti. Kaip ir visos verslo formos, savitarna turi ir pranašumų, ir trūkumų, pavyzdžiui, greitesnis ir pigesnis (mechanizuotas) aptarnavimas, tačiau prarandama papildoma komunikacijos ir socializacijos galimybė, psichologiškai svarbi vartotojams.

Juk savitarnos kasos aparatas prekybos centre neinformuos apie tik šią savaitę vykstančias akcijas, o savitarnos kavinėje niekas nepakonsultuos, kuri traški vištiena yra aštresnė... Vis dėlto greitumo ir patogumo faktoriai dažnai nustelbia visus neigiamus aspektus. Taigi panagrinėkime savitarnos verslo tendencijas Lietuvoje ir pasaulyje.

Taros supirktuvė

Užsienyje gana populiarus reiškinys – prekybos centrų prieigose pastatytos gėrimų taros supirktuvės. Pastotomas įrenginys su įvairaus dydžio angomis ir aprašu arba paveikslėliais, kokio tipo (stiklo, plastiko, aliuminio) bei dydžio butelius galima mesti.

Yra ekranėlis, kuris skaičiuoja įmestas atliekas ir informuoja apie netinkamą tarą. Jūsų uždibti pinigai iškrinta į tam tikrą ertmę, netinkama tara rūšiuojama atskirai. O ir atvykusiems darbuotojams nereikia perrinkti ir rūšiuoti butelių – jie tiesiog juos pristato į perdirbimo punktus.

Tauriųjų metalų parduotuvė

Kinijoje jau paleistas pirmasis savitarnos įrenginys, kuris pardavinėja auksą. Azijoje kylant aukso kainoms ir augant susidomėjimui šiuo metalu tikimasi, kad iš Vokietijos importuoti įrenginiai greitai atsipirks. Taigi ant įrenginio nuolat atnaujinama aukso kaina. Atsiskaityti galima tiek grynaisiais, tiek mokėjimo kortelėmis.

Na, o automatas pro specialią angą išmeta auksines monetas ar aukso juostas su įspaustu pandos atvaizdu. Idėjos autoriai teigia, kad tradiciniai aukso pardavimo būdai jau nepatenkina išaugusios paklausos, tad ši savitarnos parduotuvė – puikus būdas užpildyti spragas.

Dviračių ir automobilių taisykla

Vartotojų, nusimanančių apie savo transporto priemones, yra nemažai, tačiau kartais kilus smulkiai problemai neturime tinkamų įrankių ar tinkamos vietos. JAV po truputį populiarėja dviračių savitarnos taisyklos. Jos panašios į didžiules dėžes-sandėliukus. Įmetę monetą ir pasirinkę reikiamą įrankį, pavyzdžiui, pompą, ją gauname ir galime dviračiams taisyti įrengtoje vietoje prisipūsti padangas.

Beje, įrankiai pritvirtinti plieninėmis virvelėmis. Matyt, kad nekiltų pagundų juos išsivežti... Na, o automobilių savitarnos taisyklą turime ir Lietuvoje. Mūsų šalyje suteikiama tik vieta, kur galima susitaisyti automobilį (juk ne visi turi nuosavus garažus). Deja, lietuviai įrankių nenuomoja, kaip įprasta užsienyje, o sudėtingesnės paslaugos (virinimas, vamzdžių lankstymas) teikiamos už papildomą mokestį.

Alkoholiniai gėrimai

Mini baro lankytojai turi pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą ir įeidami į barą gauna kibirėlį su ledu bei raktą, kuris rakina tik jiems skirtą barą. Baras sudarytas iš daugybės sienoje įmontuotų šaldytuvų, kurie sugrupuoti į alaus, putojančių bei mišrių gėrimų bariukus. Yra ir kiek kitokia savitarnos baro koncepcija: į jūsų stalą instaliuotas skaičiuotuvas bei keli alaus čiaupai, kad ištroškus nereikėtų laukti barmeno...

Pirmas variantas naudojamas JAV, o alaus čiaupais gali džiaugtis europiečiai. Nors šiuo metu alkoholiniai gėrimai pardavinėjami tik uždarose erdvėse, galbūt sulauksime, kai gėrimai bus pardavinėjami panašiu principu kaip cigarėtes: visų vienoda kaina, įmeti reikiamą skaičių monetų – gauni pasirinktą prekę. Tokiu principu veikia ir kavos, užkandžių aparatai, kurių yra ir Lietuvoje.

Pašto siuntos

Anksčiau savarankiškai galėdavome siųsti laiškus ar atvirukus: nusiperki voką, pašto ženklą, susirandi pašto dėžutę ir lauki atsakymo. Galbūt globalizacija paskatino standartizuoti ir siuntų procesą. Jau dabar yra įrenginių, kurie pasveria siuntą. Jums tik reikia įvesti gavėjo bei savo adresą ir sumokėti. Tuomet siuntinį dedate į paskirtą saugyklą.

Siuntinius kas kiek laiko surenka ir išvežioja paštininkai. Siuntėjas į mobilųjį telefoną gauna trumpąją žinutę apie siuntinio paėmimą ir pristatymą. Ši paslauga intensyviausiai tobulinama Australijoje. Lietuvoje taip pat pristatyta analogiška paslauga. Pastatyti terminalai, kuriuose į siuntai skirtą angą įdedamas siuntinys. Kaina priklauso ne nuo svorio, o nuo dydžio. Siunta pristatoma per parą, o ją išsiųsti galima bet kuriuo metu. Kol kas paslauga teikiama tik vietos rinkai.

Yra gausybė dar nepaminėtų savitarnos verslo rūšių, pavyzdžiui, regėjimo patikra. Lietuvoje šiuo metu galime pasisverti ir sužinoti savo kūno masės indeksą arba kraujospūdį. Savarankiškai akių patikrai laikas dar neatėjo. Beje, dažnai amerikiečių filmuose matomas fotografavimosi kambarėlis, ypač mėgstamas paauglių, išnaudotas iki galo: sukurti įrenginiai, leidžiantys pasirinkti nuotraukos pobūdį (pasui, vizai) bei spalvotumą.

Keli bandomieji kadrai, ir jūs jau turite nuotraukas. Amerikoje populiarios ir automatinės ledų gaminimo mašinos, taip pat šviežių sulčių aparatai. Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo šaldyto jogurto ir įvairių jo priedų savitarna. Beje, Lietuvoje turime gėrimų analogus girai ir pienui, reikia tik turėti savo tarą. Neatsiliekame nuo pasaulio ir savitarnos skalbyklomis bei visomis elektroninėmis paslaugomis... Nors ir sakoma, kad dviračio iš naujo išrasti neįmanoma, jį patobulinti tikrai galima!

ANONSAS: "TOP geriausių pasaulyje aludarių" ir "Natalija Bunkė: verslumas mano kraujyje" ieškokite "bzn start" balandžio mėnesio verslo žurnalo numeryje.