Kaip pranešė Susisiekimo ministerijos atstovė spaudai Inona Brasiūnienė, "Lietuvos geležinkelių" valdybos nariu, be kitų, patvirtintas Klaipėdos geležinkelio stoties vyriausiasis programuotojas, 39-erių metų Vytautas Kinderis.

Kaip skelbta, spalio pradžioje susisiekimo ministras Zigmantas Balčytis atmetė Naujosios sąjungos (socialliberalų) deleguoto V.Kinderio kandidatūrą į valdybą, motyvuodamas tuo, kad kandidatas oficialioje anketoje nenurodė savo praeities studijų sovietinių spectarnybų mokykloje.

Kaip antradienį BNS sakė Susisiekimo ministerijos atstovė spaudai I.Brasiūnienė, tuometinį susisiekimo ministro sprendimą nulėmė "vyravusios emocijos".

Anot atstovės spaudai, po išsamesnių konsultacijų su teisininkais buvo padaryta išvada, kad V.Kinderis neprivalėjo anketoje nurodyti savo praeities studijų SSRS KGB aukštojoje mokykloje.

V.Kinderis susisiekimo ministerijai pateikė Valstybės saugumo departamento ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro parengtą pažymą, jog jis niekada nebuvo kadriniu KGB karininku ir jam netaikomi įstatymais numatyti darbo veiklos apribojimai.

Pažymoje nurodoma, kad 1987-1989 metais V.Kinderis buvo SSRS KGB aukštosios mokyklos klausytoju, 1989 metų vasarą buvo komandiruotas į Lietuvos SSR valstybės saugumo komitetą, iš kur netrukus atleistas dėl tarnybinio netinkamumo.

Anketoje V.Kinderis buvo nurodęs tik studijas tuometiniame Vilniaus valstybiniame universitete, kuris dabar vadinamas Vilniaus universitetu. 1984 metais Ekonominės kibernetikos ir finansų fakultete jis įgijo informacijos mechanizuoto apdorojimo organizatoriaus specialybę.

Anot I.Brasiūnienės, po sprendimo atmesti kandidatūrą ministras Z.Balčytis buvo susitikęs su V.Kinderiu, išklausė jo paaiškinimų ir gavo minėtąją VSD bei Genocido tyrimo centro pažymą.

V.Kinderis dirba informacinių technologijų konsultantu Klaipėdos socialinių mokslų kolegijoje. Praėjusio dešimtmečio pradžioje jis buvo nafta prekiaujančios bendrovės "Oilimpex" komercijos direktorius.

V.Kinderis, kuris yra NS Klaipėdos skyriaus pirmininko pavaduotojas ir partijos Tranzito komisijos narys, taip pat teigė konsultuojąs nafta prekiaujančias bendroves tranzito klausimais. Pasak I.Brasiūnienės, V.Kinderis buvo rekomenduotas kaip "labai geras geležinkelių ir programavimo specialistas".

V.Kinderį delegavusios Naujosios sąjungos lyderis, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas spalio mėnesį viename interviu įvardijo kandidatą, kaip "tikrai yra kvalifikuotą žmogų, mokantį 2 užsienio kalbas".

Naujuoju bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" valdybos pirmininku paskirtas 47-rių metų susisiekimo viceministras Valerijus Ponomariovas. Vadyboje, be V.Kinderio, dirbs susisiekimo ministro patarėjas Gintautas Migonis, ministerijos Juridinio skyriaus vyriausioji specialistė Laima Šitkauskienė, "Lietuvos geležinkelių" generalinis direktorius Jonas Biržiškis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją