Miesto taryba dėl naujo mokesčio balsuos gegužės 3-ąją. Jeigu taryba naujo mokesčio projektui pritars, rinkliava įsigalios nuo birželio 1-os. Numatoma, kad mokestis būtų imamas visus metus.

„Žmogus, nakvojantis apgyvendinimo įstaigoje arba pas verslo liudijimą turintį privatininką, už vieną naktį papildomai turėtų sumokėti po 1 Lt. Mokestis būtų skirtas turistams, kurie atvažiuoja ir praleidžia naktį apgyvendinimo įstaigose”, – DELFI sakė Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Pagal tarybos sprendimo projektą, mokestis nebūtų imamas iš vaikų iki 7 metų, taip pat iš reabilitacijų centrų ir ligoninių pacientų. „Pagalvės“ mokestį rinktų apgyvendinimo paslaugas teikianti įmonė arba žmogus. Jie vėliau pinigus pervestų savivaldybei.

Pernai Palangoje nakvojo 900 tūkst. žmonių, taigi kasmet miestas galėtų praturtėti panašia suma. Skaičiuojama, kad nuo šių metų birželio įsigaliojęs mokestis dar šįmet miesto biudžetą papildytų 400-500 tūkst. Lt. Pinigai būtų naudojami miesto infrastruktūros plėtrai, taip pat renginių, vykstančių ne sezono metu, reklamai ir viešinimui.

Pasak A. Kilijonienės, planuojamas mokestis simbolinis. Kadangi miestas daug išleidžia aplinkos tvarkymui, šiukšlių išvežimui ir reklamai, norima, kad prie to simboliškai prisidėtų kiekvienas Palangos svečias.

Savivaldybė tvirtina, kad naujo mokesčio idėjai pritarė miesto verslininkai bei privačias apgyvendinimo paslaugas teikianti asociacija. Beje, savivaldybė neatsisako idėjos ateityje apmokestinti įvažiavimą į Palangą.

Asociacija: tai nėra naujovė

Pasak Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančiosios direktorės Eglės Dilkienės, „pagalvės“ mokestis nėra kažkokia naujovė. Pasaulyje tokius mokesčius turi ir sostinės, ir kiti Europos kurortiniai miestai. Šiuose miestuose tokius mokesčius paprastai moka turistas.

„Galima tokį mokestį pateisinti, jei jis tam pačiam verslui sugrįžta prisidėdamas prie infrastruktūros gerinimo, miesto reklamavimo, turistų pritraukimo. Tokiu atveju mokestis gerai. Bet visada reikia tartis su verslu, kad mokestis nebūtų įvestas per vieną naktį“, – kalbėjo E. Dilkienė.

Pasak E. Dilkienės, asociacija šiuo klausimu laikosi neutralios nuomonės. Ji sakė mananti, kad savivaldybė dėl naujo mokesčio su verslininkais derasi, jie idėją žino ir tam pritaria. Kartu E. Dilkienė atkreipė dėmesį, kad poilsiautojai, apsistojantys pas be verslo liudijimo kambarius nuomojančius žmones, mokesčio išvengs.

DELFI primena, kad „pagalvės“ mokestis praėjusiais metais įvestas Druskininkuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją