Nuo spalio 1 dienos naftos produktus ir jų priedus, tinkamus naudoti degalų gamybai, gali importuoti tik naftos perdirbimo įmonės, o alyvas - ūkio subjektai, naudojantys jas savo gaminamiems produktams.

Ūkio ministerija atkreipė dėmesį, jog alyvas, benzino ir dyzelino priedus importuoja ne tik perdirbėjai, bet ir šių produktų tiekėjai - UAB "Pemco chemicals" bei degalais prekiaujantys mažmenininkai - UAB "Lietuva Statoil", UAB "Neste Lietuva", UAB "Shell Lietuva" ir kiti. Kad būtų užkirstas kelias piktanaudžiavimams, įmones siūloma suskirstyti pagal jų veiklos pobūdį į sąrašus ir nustatyti joms leidžiamų importuoti naftos produktų nomenklatūrą.

Sąrašą sudarytų trys skyriai - naftos perdirbimo įmonės, naftos produktų perdirbimo įmonės ir įmonės, prekiaujančios naftos produktais. Ūkio ministerija nutarimo pataisas Vyriausybės prašo svarstyti skubos tvarka, kadangi prognozuojama, jog gali sutrikti naftos produktų priedų tiekimas naftos perdirbėjams ir jos produktų gamintojams.

Tačiau Europos teisės departamentas įspėja, kad tokie importo ribojimai gali tapti savavališka diskriminacija arba paslėpto apribojimo priemone prekyboje tarp šalių.

"Remiantis šia nuostata norėtume atkreipti dėmesį, kad projekte visai nenurodoma, kokius kriterijus turės atitikti įmonės, siekiančios patekti į numatomą sudaryti sąrašą, kas gali sudaryti prielaidas diskriminacijai", - teigia Europos teisės departamento generalinio direktoriaus pavaduotoja Marija Anciuvienė.

Projektą Vyriausybė turėtų svarstyti trečiadienio posėdyje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją