Šis projektas finansuojamas Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo fondo lėšomis, kurį administruoja Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, pranešė elektrinė.

"Tai kritinis projektas Ignalinos atominei elektrinei. Panaudoto branduolinio kuro saugyklos statyba leis laiku atlikti vieną iš pagrindinių žingsnių išmontuojant pirmąjį reaktorių", - sakė IAE direktorius Viktoras Ševaldinas.

Naujoje saugykloje panaudotas branduolinis kuras galės būti saugojamas 50 metų. Planuojama, kad pirmosios 3,5 tūkst. panaudoto kuro kasetės į saugyklą bus perkeltos 2008 metų rugsėjį.

Pirmiausia į saugyklą bus iškeliamos 2004 metų gruodžio 31 dieną sustabdyto pirmojo reaktoriaus kuro kasetės. 2009 metais, po antrojo bloko sustabdymo, į saugyklą kelti bus pradėtas ir šio kuras

Kuro perkėlimas į saugyklas, V. Ševaldino teigimu, truktų iki 2013 metų. Koncernas turės patiekti elektrinei 200 konteinerių kurui.

V. Ševaldinas Eltai yra sakęs, kad visas IAE panaudotas kuras per visą elektrinės eksploatacijos istoriją niekur nebuvo išvežamas, ir kol kas taip bus ir toliau. Jo įsitikinimu, penkerių metų patirtis, kai konteineriai su panaudotu kuru stovėjo IAE aikštelėje, parodė, kad tai - saugus būdas. Konteineriai projektuojami tokie, kad būtų patogu juos gabenti į kitą vietą.

IAE su koncerno GNS įsigyta bendrove GNB ("Gesellschaft fuer Nuklear Behalter") dirba nuo 1994 metų.

Vykdydama įsipareigojimus Europos Sąjungai, Lietuva 2004 metų gruodžio 31 dieną sustabdė IAE pirmąjį bloką. Antrasis reaktorius turi būti uždarytas iki 2009 metų pabaigos.

IAE naudojami Vakarų Europoje nesaugiais laikomi RBMK tipo reaktoriai - tokie pat, kaip katastrofą patyrusiame Černobylyje.

Šaliai elektrą po uždarymo gamins Lietuvos elektrinė, esanti Elektrėnuose, ir kitos, mažesnio galingumo elektrinės. Pernai IAE pagamino apie 80 proc. Lietuvoje sunaudotos elektros energijos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją