„Nuo pusės liepos iki pusės rugpjūčio vietų kaip ir nelabai beturime ilgajam periodui. Tai karščiausias vasaros laikas ir visi jam užsisako kambarius. Birželis kiek tuštesnis: iš esmės atvyksta turistinės grupės, vėliau laukiame užsienio turistų, daugiausiai atvyksta rusų, kurie gyvena nuo vienos iki keturių savaičių“, - pasakoja Palangos viešbučio „Alanga“ direktoriaus pavaduoja Inga Neimanaitė.

Viešbučio duomenimis, didžiąją dalį vasaros poilsiautojų sudaro užsieniečiai, šalies gyventojai yra apie 20 proc. klientų.

I. Neimanaitė mano, kad šiemet viešbutis sulaukė didesnio susidomėjimo dėl sumažintų kainų: „Mes sumažinome kainas - Palangoje labai arši kainų konkurencija, taip sakant, karas, ir automatiškai, jeigu šiek tiek sumažini kainas, pagyvėjimas jaučiasi, suaktyvėjo rezervacijos. Žmonės kambarius pradėjo rezervuoti sausį, nors pernai tai vyko balandį – gegužę. Manau, kad šiemet gegužės pabaigoje pardavinėsime paskutinius kambarius.“

Tačiau ne visi Palangos viešbučiai sako pajutę didelį susidomėjimą – esą rezervacijų žymiai padaugės, kai turistai iš Rusijos sužinos konkrečius skrydžių tvarkaraščius.

„Rezervacijos vyksta sparčiai, bet kad neturėtumėme vietų - taip dar nėra. Palyginti su pernai didesnio pagyvėjimo nesijaučia, viskas vyksta panašiai, kadangi turistai laukia patvirtinimų dėl skrydžių iš Maskvos į Palangą ir kai jau bus aišku, kaip ir kada jie skraidys, tada pasipils rezervacijos iš Rusijos“, - dėsto Palangos viešbučio „Alka“ direktorė Gražina Vagener.

Pasak jos, šiuo metu dauguma užsisakiusių kambarius yra Lietuvos gyventojai, o iš viso vasaros sezonui yra užsakyta apie pusė viešbučio kambarių.

Nida sulaukė daugiau užsieniečių skambučių

Bendrovė „NT valdos“, kuriai priklauso Nidoje esantys poilsio namai „Litorina“ ir prie Asvejos ežero įsikūręs centras „Dubingiai“, taip pat teigia šiemet sulaukusi didesnio poilsiautojų susidomėjimo.

„Nidoje liepą - rugpjūtį didžioji dalis kambarių jau užimta, dar turime keletą laisvų dienų, bet didžioji dalis šių mėnesių jau yra rezervuota. Birželio mėnesį dar turime vietų, bet praktiškai esame pilnutėliai. Jeigu vertinti procentiškai, turime labai nedaug ką pasiūlyti“, - pasakoja už rezervacijas atsakinga įmonės poilsinių valdymo skyriaus vadybininkė Guoda Gurauskaitė.

Pasak jos, didžioji dalis rezervavusių kambarius yra Lietuvos gyventojai.

„Užsakinėja labai daug, tačiau mes priimame daugiausiai užsienio turistų grupes. Galiu pasakyti, kad yra laikotarpių, kai mes užsipildę, bet yra tarpų, kai dar galime priimti. Visus, kurie skambina, stengiamės priimti, o kiek bus poilsiautojų, parodys tik vasara“, - dėsto viešbučio „Nidos smeltė“ direktorė Algima Noreikienė.

A. Noreikienė sako pastebėjusi, kad šiemet viešbutis sulaukia kaip niekada daug vasaros pabaigoje norinčių atostogauti turistų iš Rusijos skambučių, tačiau prioritetas teikiamas nuolatiniams klientams - turistų grupes vežančioms agentūroms, kurias domina poilsis ne tik liepos ir rugpjūčio mėnesiais, bet ir pavasarį ar rudenį.

„Skambina maskviečiai ir nori rezervuoti 2-3 savaites liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje, bet mes nelabai galime juos priimti, nes dirbame daugiau su grupėmis, o individualiems žmonėms atiduodame kambarius tik tada, kada turime laisvų dienų tarp grupių. Pirmiausiai atiduodame kambarius tiems, kurie mums padeda užpildyti viešbutį ir birželio, ir rugsėjo mėnesiais. Jeigu mes dirbtume tik su maskviečiais, galėtume dirbti lygiai keturias savaites“, - juokauja ji.

Jai antrina Nidoje veikiančio viešbučio „Nerija“ vadovė Jovita Lenkutytė – esą viešbutis daugiau dirba su turistų grupėmis ir rezervacijos pirmiausiai vykdomos jiems, tačiau teigia, kad liepos ir rugpjūčio mėnesiams dar galima rasti neužsakytų kambarių.

Ir verslas išleidžia daugiau

Prie Asvejos ežero įsikūrusio centro „Dubingiai“ duomenimis, šiemet aktyviau vasaros pramogas planuoja ir verslo įmonės, organizuojančios renginius, seminarus bei konferencijas.

„Pastebėjome, kad šiais metais rezervacijos „Dubingiuose“ prasidėjo žymiai anksčiau nei pernai, nes kai 2011-ųjų gegužės mėnesį dar turėjome kelis savaitgalius laisvus, pagal dabar padarytas rezervacijas jau neturime absoliučiai tuščio savaitgalio“, - džiaugiasi G. Gurauskaitė.

Tačiau ji pripažįsta, kad kol kas mažiau paklausūs yra vasaros šiokiadieniai.

„Kiek tenka bendrauti su renginių organizatoriais, kurie dirba su įmonėmis, palyginti su pernai, jau kalbama apie tai, kad įmonėse atsiranda papildomų pinigų ir išlaidos seminarams, konferencijoms po truputį grįžta į prieškrizines vėžes“, - sako G. Gurauskaitė.

Asociacijos: rinka atsigauna

Apibendrindamas rezervacijas pajūryje Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas tikina, kad tokia tendencija nestebina - susidomėjimas viešbučiais prie jūros yra visada.

„Kada prasideda rezervacijos yra nenusakomas dalykas, nes labai daug kas priklauso nuo aplinkybių: ar dega Maskva, ar yra karščių, kaip keičiasi kainos užsienio kurortuose. Pavyzdžiui, prieš dvejus metus degė Maskva, kad ir buvo šalta, viešbučiuose vietų nebuvo iš viso ir nebuvo įmanoma gauti, net privačiame sektoriuje“, - sako jis.

Tačiau asociacijos vadovas teigia, jog kol kas verslininkai neskuba girtis – juk sezonas dar neprasidėjo. Jis primena, kad paprastai didžiausias viešbučių užimtumas fiksuojamas liepą – rugpjūtį, birželį jis būna mažesnis.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sako jau pastebėjusi, kad palaipsniui viešbučių ir restoranų rinka atsigauna ir tai geriausiai matyti per įvairias šventes.

„Visi dar šiek tiek kalba apie krizę, dar šiek tiek gąsdinasi, bet verslai po truputį atsigauna ir jaučiasi sujudimas prekybos ir paslaugų sektoriuje. Ir gyventojai sau leidžia daugiau išlaidų, ypatingai, kur išvystytas vietinis turizmas per šventes – teko būti Druskininkuose, Birštone - visur sujudimas“, - sako ji.

Asociacijos prezidentė svarsto, kad tam įtakos galėjo padaryti ne tik pamažu atsigaunantis vartojimas, bet ir „Snoro“ bankrotas, kuris paskatino žmones išleisti dalį banke turėtų pinigų.

„Manau, nemažai lėmė ir „Snoro“ griūtis, daug kas išsiėmė grynų pinigų, tad pajudėjo ne tik butų rinka, bet ir žmonės pradėjo daugiau išleisti“, - svarsto ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)