Europos Sąjungos pritaikytos ekonominės sankcijos galioja dviem baltarusiško alkoholio prekės ženklams: degtinės gamintojui „Akvadiv“ ir bendrovei „Rakovskij brovar“. Jurijui Čižui priklausantis restoranas Minske didžiuojasi savo gamybos alumi.

Restoranas alaus gamybos paslapčių neatskleidžia ir nesako, iš kur atsiveža žaliavų.

„Jis pagamintas iš atvežtinių žaliavų. Jame nėra nieko baltarusiško. Bet verdame jį čia, mūsų restorane“, - pasakoja „Rakovskij brovar“ savininkas.

Ir iš tikrųjų šis alus gaminamas ne iš rusiško salyklo ir apynių. ES gali uždrausti „Rakovskij brovar“ pirkti Europoje produktus virtuvei ir žaliavas alaus gamybai.

Tačiau restoranas jau žino, kaip sankcijas pergudrauti.

„Na ir kas, kad veža iš Europos? Pas mus kitos bendrovės dirba, o produktus pasiimame čia, Baltarusijoje. Kitoms bendrovėms mums prekes atvežti juk nedraudžia. Mes vis tiek dirbame per bendroves, kurios mums į Baltarusiją ir atveža reikiamų dalykų. O mes laukiame Baltarusijoje“, - žurnalistams sakė restorano „Rakovskij brovar“ virtuvėje.

Degtinės gamintojas „Akvadiv“, vadovaujamas Vladimiro Peftijevo, pateko į sudėtingesnę situaciją. Daugiau degtinės Europoje iki šiol neparduodavo jokia kita degtinės gamykla visoje Baltarusijoje.

„Europoje turime konkrečių kontaktų. Į Europos Sąjungą savo produkciją importuojame nuo 2000 metų. 2011 metais net 63 proc. mūsų eksporto sudarė gaminiai, siunčiami į Europą. Tai apie 2,5 mln. dolerių. Patys suprantate, ką tai reiškia“, - Europos Sąjungos sankcijomis skundžiasi bendrovės rinkodaros skyriaus vadovas Vitalijus Javorskis.

Kaip pavyko sužinoti „Euroradio“, daug degtinės kompanija eksportuodavo į Latviją ir Lietuvą. Dabar ši degtinė teka į Nepriklausomų valstybių sandraugos šalių rinkas.

Pasakoja V. Javorskis: „Greitai persiorientavome ir dabar degtinę eksportuosime į NVS šalis. Eksporto apimtys nepakis. Kalbant apie platintojus Lietuvoje per „Maximos“ prekybos centrų tinklą realizuodavome daugiausia produkcijos“.

Kaip pavyko sužinoti „Euroradio“, iš „Maximos“ parduotuvių lentynų baltarusiška degtinė kol kas nedingo. Apie sankcijas Lietuvos prekybos vietose žino, tačiau į radijo užduotą klausimą apie degtinę atsakyti negalėjo.

„Šią akimirką jums negaliu pasakyti nieko, reikia pasitarti su verslininkais, kurie tuo užsiima“, - nuo tiesaus atsakymo bėgo „Maximos grupės“ atstovas Giedrius Juozapavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)