Vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimą lėmė geresnis šalies ekonominių perspektyvų vertinimas: daugiau gyventojų tikėjosi bedarbių skaičių mažėsiant, mažiau gyventojų prognozavo šalies ekonominės padėties blogėjimą. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, gyventojai šiek tiek optimistiškiau vertino savo namų ūkio finansinės padėties perspektyvas.

Kovo mėn. 8 procentai gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius 12 mėn. pagerėjo, 40 procentų – kad pablogėjo, 51 procentas – kad nepasikeitė (vasario mėn. – atitinkamai 9, 41 ir 50 proc.). Vertindami tikėtinus savo šeimos finansinės padėties pokyčius per artimiausius 12 mėn., 16 procentų gyventojų vylėsi, kad ji pagerės, 26 procentai manė, kad prastės (vasario mėn. – atitinkamai 14 ir 26 proc.). Daugiau nei pusės (53 proc.) gyventojų vertinimu, jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį, 12 procentų gyventojų teigė, kad per praėjusius metus ji pagerėjo, 51 procentas – kad pablogėjo, 36 procentai – kad nepasikeitė (vasario mėn. – atitinkamai 12, 54 ir 33 proc.). 19 procentų gyventojų manė, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėn. truputį pagerės, 33 procentai – kad pablogės, 43 procentai teigė, kad padėtis išliks tokia pati (vasario mėn. – atitinkamai 17, 37 ir 43 proc.).

Kovo mėn. 16 procentų gyventojų tikėjosi artimiausius 12 mėn. bedarbių skaičių mažėsiant, 49 procentai prognozavo, kad jis toliau augs (vasario mėn. – atitinkamai 13 ir 52 proc.).

Per metus (2012 m. kovo mėn., palyginti su 2011 m. kovo mėn.) vartotojų pasitikėjimo rodiklis nepasikeitė. Palyginti su praėjusiais metais, gyventojai geriau vertino savo namų ūkio finansinės padėties per artimiausius 12 mėn. perspektyvas: manančiųjų, kad jų namų ūkio finansinė padėtis pablogės, dalis sumažėjo nuo 29 iki 26 procentų. Tačiau šiek tiek suprastėjo šalies ekonominės padėties ir bedarbių skaičiaus kitimo prognozės artimiausiems 12 mėn.: manančiųjų, kad ekonomika augs, dalis sumažėjo nuo 23 iki 19 procentų, o teigiančiųjų, kad bedarbių daugės, dalis padidėjo nuo 45 iki 49 proc.

Gyventojų nuomonė apie tikimybę nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn., palyginti su praėjusių metų kovo mėn., nepasikeitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją