Todėl esą tikėtis kompensacijų už neįvykusią arba anksčiau laiko dėl stichinės nelaimės pasibaigusią kelionę teisiškai beveik nėra galimybių.

Po stichinės nelaimės Pietryčių Azijoje į šį regioną iki Naujųjų per kelionių agentūras planavo išvykti dar kelios dešimtys turistų iš Lietuvos. Daugelis kelionių organizatorių šios savaitės keliones jau atšaukė. Vienos žadėdamos klientams siūlyti alternatyvų, kitos - grąžinti bent dalį pinigų. Tačiau visos pabrėžia, kad tai - kiekvieno kelionių organizatoriaus vidaus politikos reikalas.

„Mes visiškai negalime prisiimti tos atsakomybės, nes pinigai jau yra pervesti ir partneriams, todėl ta atsakomybė tenka ir žmonėms, ir mums, ir mūsų partneriams. Ją mes turime dalintis, nes mes pinigų už tuos užsakymus iš jų nebeatgautume,“ - sako „Baltic Tours Vilnius“ generalinis direktorius Sigitas Fabijonavičius.

Anot specialistų, dėl stichinių nelaimių nepatogumų ar nuostolių galintys patirti turistai visą riziką prisiima patys. „Kadangi srautai didžiuliai, pasirinks ne tik lietuvių turistų grupės šalyje pasilikti, tai gali iškilti eilė nesklandumų dėl viešbučių kokybės aptarnavimo, nes bus žymiai didesnis srautas sausumos dalyje,“ - tikina Turizmo departamento direktorius Alvitis Lukoševičius.

Teisininkai sako, kad tokiose situacijose prisiteisti kompensacijų iš kelionės organizatorių yra mažai galimybių. „Prieš keletą metų priimant Turizmo įstatymą vartotojų organizacijos daužė galvą į sieną įtikinėdamos ir Seimą, ir Vyriausybę, kad yra būtina tokiems atvejams įkurti Turizmo fondą, iš kurio būtų galima naudoti pinigus atsitikus tokioms nelaimėms. Turizmo paslaugų teikėjai labai skeptiškai žiūrėjo į tai, kad jiems reikės mokėti tam tikras įmokas. Kaip matome, situacija yra vartotojui nepalanki ir manome, kad būtina ją taisyti,“ - tvirtina Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zitos Čeponytė.

Anot jos, tokiose situacijose vartotojų interesų negina nei Turizmo įstatymas, nei Civilinis kodeksas, kuriuo remiantis sudaromos kelionių organizatorių ir klientų sutartys.

Stambiausios Europos draudimo ir turizmo bendrovės pareiškė, kad dar per anksti vertinti sekmadienį Pietų ir Pietryčių Azijos pakrantėje kilusios nelaimės nuostolius.

Šiais metais turto draudikai gavo prašymų dėl maždaug 42 mlrd. JAV dolerių kompensacijų.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją